fbpx

Un nou concurs de șah on-line: Memorialul Ștefan Szabo

Sportul minții, o competiție deschisă și pasionantă.

 

10 August 2020

15:00

Șah Club Oradea invită șahiștii la o nouă competiție, care se va desfășura pe chess.com.

Aceasta este programată pentru Sâmbătă, 15 August 2020, începând cu ora 18:00, sub forma unui Concurs Open, în sistem elvețian, șah-blitz 7 runde, 5 minute + 2 secunde/mutare. Concursul va fi dedicat șahistului Ștefan Szabo.

Înscrierile se vor face cu o oră înaintea concursului, pe chess.com. Nu va fi percepută taxă de participare, iar ca premii se vor acorda diplome.

Ștefan (Istvan) Szabo (1911-1954) a făcut cunoștință cu jocul de șah în cadrul familiei. A participat prima dată la Finala Campionatului Republican Individual de Șah a României în anul 1948, clasându-se pe locul 7, iar în 1949 se clasează pe locul 1-2 la egalitate de puncte cu maestrul Ștefan Erdelyi, devenind practic campion național. În 1950 termină pe locul 3-4. În 1951 participa la al doilea Turneu Internațional al României, clasându-se pe locul secund. În anul 1953 a participat la al treilea Turneu Internațional al României, unde au fost prezenți cei mai importanți șahiști ai vremii, obține un rezultat foarte valoros. S-a clasat pe un onorant loc 8-9 cu 11 puncte, alături de marele maestru O’Kelly de Galway din Belgia. A câștigat la marele maestru Szabo Laszlo din Ungaria și a remizat cu viitorii campioni mondiali Tigran Petrosian și Vasilii Smâslov, dar și cu marii maeștrii consacrați Boleslavski, Barcza și O’Kelly. În urma acestui rezultat anul următor a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. În 23 octombrie 1954, la numai 43 ani, a decedat în Arad, în urma unui stop cardiac din timpul partidei disputate cu ocazia tradiționalului turneu de atunci „Cupa Celor Patru Orașe”, care la următoarele ediții desfășurate până în 1970, a purtat numele „Cupa Ștefan Szabo”.