fbpx

Ziua Culturii Nationale la Oradea

mihai eminescuEvenimente dedicate marelui scriitor român Mihai Eminescu.

 

09 Ianuarie 2014

11:26

În fiecare an pe 15 Ianuarie se celebrează „Ziua Culturii Naționale”. Această dată a fost aleasă nu la întâmplare, ci în cinstea poetului Mihai Eminescu care în 1850, pe 15 Ianuarie, se năștea la Ipotești.

Direcția Județeană pentru Cultură Bihor organizează o serie de evenimente la care sunteți invitați să participați, intrarea fiind liberă:

  • 12 Ianuarie, de la ora 18:00 la Filarmonica de Stat Oradea recital extraordinar Dorel Vișan „Eminescu: om, geniu și sfânt”.
  • Înainte de eveniment va rula filmul documentar „Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia Octav Minar, cu sprijinul lui Alexandru Bacaloglu, fratele lui George Bacaloglu, cel care avea să devină directorul revistei „Cele Trei Crişuri”, din Oradea.
  • De asemenea în holul Filarmonicii veți putea admira (tot pe 12 Ianuarie) și o serie de fotografii anul trecut, pe 08 Martie, cu ocazia realizării unui lanţ uman simbolic, între statuile lui Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, din Oradea, de către 480 de elevi de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu”, „Iosif Vulcan” şi „Emanuil Gojdu”.
  • 15 Ianuarie, ora 12:00 depunere de buchete de flori la statuia lui Mihai Eminescu din fosta Piață Independenței, recent denumită Piața Emanuil Gojdu. Manifestarea va fi marcată de alocuțiuni și de un moment muzical oferit de Florian Chelu.

 

Ciprian Costa