fbpx

10 Mai – Ziua Regalitatii in Romania

10 mai ziua regalitatii in romania sursa foto caplimpede punct roZiua de 10 Mai este o dată cu profunde semnificaţii pentru istoria României, o zi care ar trebui declarată a doua zi naţională, alături  de cea de la 1 Decembrie.

 

10 Mai 2014

12:00

Când spunem 10 Mai ne referim la monarhie şi la ceea ce a reprezentat şi reprezintă aceasta pentru România. Atunci când pronunţăm cuvântul ne gândim inevitabil la demnitate, ca şi valoare eternă, şi la simbol, ca semnificaţie profundă pentru noi toţi. Când ne gândim iarăşi la monarhie, gândurile noastre ajung la Rege, Mihai I de România, şi la familia sa. E un model pentru toţi, un exemplu de curaj, demnitate şi loialitate, care a rezistat negurii vremurilor.

10 Mai are o triplă semnificaţie, având legătură cu principele, iar apoi cu regele Carol I, primul membru al dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen care ajungea în fruntea ţării noastre.

În primul rând.

La 10 Mai 1866, prinţul de origine germană (prusacă) Carol depunea jurământul în cadrul Parlamentului de la Bucureşti, devenind astfel primul monarh al României sub titulatura de principele/domnitorul Carol I. De ce principe şi nu rege? Deoarece România la acea dată se afla sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Totuşi, prin actul de la 10 Mai 1866 se inaugura tradiţia monarhică din Istoria României, care a sporit prestigiul pe plan extern al României. Din nefericire însă, această tradiţie a fost oprită atât de brutal de comunişti la 30 Decembrie 1947.

În al doilea rând.

În contextul izbucnirii războiului dintre Rusia şi Imperiului Otoman, la 09 Mai, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu citea Declaraţia de independenţă a României, independenţă ce era câştigată însă pe câmpul de luptă, conflictul în care România s-a implicat fiind cunoscut drept Războiul de Independenţă. Prin urmare, la 10 Mai 1877 principele Carol I proclama în mod solemn Declaraţia de Independenţă în cadrul Parlamentului reunit de la Bucureşti.

În al treilea rând.

După obţinerea independenţei României în cadrul războiului din 1877 – 1878, fapt care ce a marcat înlăturarea suzeranităţii otomane, în Septembrie 1878 principele Carol I primeşte titlul de „Alteţă regală”. Nu era decât un titlu intermediar între cel de principe şi cel de rege, deoarece la 10 Mai 1881 România se proclamă în mod oficial regat iar Carol I devine astfel rege.

Indiferent că vorbim de momentul 1866, de cel din 1877 sau cel din 1881, ziua de 10 Mai rămâne o zi de suflet, o zi de sărbătoare pentru noi românii: 10 MAI ESTE ZIUA REGALITĂȚII!

Regalitatea, monarhia rămâne un model şi o speranţă, şi nu putem să nu ne punem întrebarea: Ce va reprezenta ea pentru România în viitor? O opțiune? O variantă viabilă? Sperăm că da. Ea rămâne speranța noastră! În final, nu putem să exclamăm decât: TRĂIASCĂ MONARHIA! TRĂIASCĂ REGELE MIHAI!

 

Florin Alin Oros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *