fbpx

A fost descoperit primul cuib de dropie din ultimele decenii, în Bihor

foto: Ioan Matiu jr./Facebook

O specie dispărută din România pare să se întoarcă.

 

11 Mai 2020

18:30

Natura este surprinzătoare când nu te aștepți!

Asta putem spune și despre o descoperire făcută recent în preajma Salontei. În prima săptămână a lunii Mai, studentul la Medicină Veterinară Ioan Matiu a descoperit ceva ce nu mai fusese văzut pe teritoriul României de zeci de ani: un cuib de dropie, cu trei ouă.

Cuibul a fost descoperit întâmplător, în timpul muncii agricole. Informația a fost publicată de The Nature Corner.

Considerată specie dispărută în țara noastră în anul 1990, dropia este o pasăre de stepă specifică stepelor din familia Otididae care trăiește în sud-estul Europei și zonelor cu climă temperată din Asia. De-a lungul secolului XX, aceasta a fost o specie aflată în permanent pericol, în special datorită extinderii terenurilor cultivate și a mecanizării agriculturii. Dacă acum vreo 150 de ani existau populații stabile de dropie în Crișana și în celelalte zone joase ale României de azi, în anii ’80 mai erau cunoscute doar circa 48 de exemplare.

În Martie 2020, peste 40 de specialiști și pasionați de ornitologie, din tară și din străinătate, au participat la o întâlnire științifică despre programele de monitorizare a unor specii de păsări amenințate cu dispariția. Conferința s-a ținut în Salonta.

Pentru conservarea habitatului natural al unor astfel de specii, inclusiv a dropiei, în această perioadă The Nature Corner derulează proiectul transfrontalier „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”, despre care puteți afla mai multe AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *