fbpx

A fost stabilit câștigătorul concursului pentru piațeta de pe strada Independenței

Ne vom putea bucura de un nou spațiu pietonal, chiar pe malul Crișului.

 

31 Iulie 2020

10:00

Joi, 30 Iulie, Primăria Oradea a anunțat proiectul câștigător al concursului internațional de soluții pentru amenajarea piațetei de deasupra parcării de pe strada Independenței.

Clasamentul proiectelor, respectiv locurile 1, 2, 3 și două mențiuni, a fost stabilit de către un juriul alcătuit din: Mircea Mălan – viceprimar al municipiului Oradea; Radu Fortiş – arhitect-şef, municipiul Oradea; Marian Moiceanu – profesor doctor arhitect, rector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti; Paola Rizzi – Profesor de tehnică de planificare urbană și regională – University of L’Aquila and DADU, University of Sassari, Italia; Lorenzo Cotti – Elveţia, câștigător concursuri internaționale de arhitectură; Borislav Ignatov – Bulgaria și Popo Danes – Indonezia, Bali.

Conform spuselor reprezentaților Primăriei, concursul a avut ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu/volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crișului Repede, amplasament redefinit prin proiectul pentru realizarea parcării subterane.

La concurs au participat 15 proiecte, fiecare membru al juriului acordând cel mult câte 8 puncte pentru fiecare. După jurizare, clasamentul final este următorul:

–       Locul I: Dragoș – Ștefan Dragnea Birou Individual de Arhitectură, Autor principal: Dragoș Ștefan Dragnea, Andra Jurgiu, Oana Vasile din București;

–       Locul II: SC Sinestezia Conceptual Studios SRL, autor principal Hapenciuc Alma-Dia, Rupacici Oana din Timișoara

–       Locul III: Atelier Schmidt SRL, autor principal: arh. Mihai Schmidt din Cluj-Napoca.

De asemenea, juriul a decis să acorde și mențiuni pentru SC Mladin Workshop For Architecture SRL din Aleșd, respectiv pentru SC Muun Concept A.B SRL din București.

Conform proiectului câștigător, piațeta va fi este compusă din trei zone. Prima e pavilionul central, respectiv zona în care se află intrarea în parcarea subterană, care poate fi utilizat pentru desfășurarea a mai multor tipuri de activități. A doua zonă, sau al doilea component este pavilionul comunității, care poate fi folosit de diferite tipuri de activități: de la expoziții în aer liber la ore gimnastice cu copii, până la diferite spectacole în aer liber, întâlniri, workshopuri etc. A treia componentă a acestui proiect este pavilionul verde, care face legătura cu Piața Unirii, în mijlocul aflându-se  statuia lui Mihai Eminescu. Este propusă și o coborâre în trepte către Crișul Repede, dotată cu bănci cu multiple funcțiuni.

Proiectul ar urma să intre mai departe înspre avizare și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, urmând ca execuția să se deruleze anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *