fbpx

A inceput postul Craciunului

craciun nasterea domnuluiPostul este renunțarea de bunăvoie la mâncărurile din carne sau „de dulce”, precum și renunțarea la gândurile și faptele rele.

15 Noiembrie 2013

07:45

 

Postul Crăciunului este primul post, rânduit de Biserică, din cursul anului bisericesc și ultimul post din timpul anului civil. El face parte din cele 4 mari posturi de peste an și are o durată de 40 de zile, din seara zilei de 14 Noiembrie, când este lăsatul secului, și până în ziua de 24 Decembrie, ajunul nașterii Domnului Hristos. Lăsatul secului sau fruptul este renunțarea la mâncărurile de proveniență animală.

Pe parcursul celor 40 de zile de post în zilele de Luni, Miercuri și Vineri nu se consumă mâncare făcută cu ulei sau untdelemn și nici nu se bea vin. În aceste trei zile, spre seară, se consumă legume sau hrană uscată. În zilele de Marți și Joi se poate consuma mâncare făcută cu ulei, și un pahar de vin.

De asemenea, Biserica a rânduit ca în Sâmbetele și Duminicile dintre 21 Noiembrie, sărbătoarea intrării Maicii Domnului în Biserică și 20 Decembrie, când se face pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, să avem dezlegare la pește. Dezlegare la pește se mai face, în timpul postului Nașterii Domnului, și în zilele în care va cădea vreo sărbătoare a vreunui sfânt cu Priveghere, ori chiar pomenirea hramului vreunei Biserici.

În timpul postului Crăciunului, ca și în celelalte posturi mari de peste an, creștinul se va duce la duhovnic pentru a-și spăla cămașa sufletului de păcate, mărturisind cu sinceritate toate cele făcute împotriva lui Dumnezeu și a semenilor, căindu-se pentru acestea și încercând să nu le mai facă. Este foarte important ca omul să conștientizeze rolul spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, ca sprijin pe calea mântuirii. Sfântul Ardealului, Părinte Arsenie Boca, spunea că un adevărat creștin se va spovedi de 2 ori în fiecare post dintre cele 4, la începutul și la sfârșitul postului, pentru ca să intre și să iasă din post cu sufletul curat, plăcând astfel lui Dumnezeu.

Postul Nașterii Domnului este momentul colindelor pregătite atât de cei mici, cât și de cei mai mari, pentru ziua Nașterii Domnului, 25 Decembrie. Prin colinde vestesc nașterea Celui Care a ales să ia trup de om pentru mântuirea noastră a tuturor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos! Post ușor tuturor și multă sănătate.

 

Pr. Gabriel – Karol Iakab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *