Ackee – fructul care ne ajută să ne menținem tineri și în formă
Exotic și „periculos” de benefic.
18 August 2018
12:30
Ackee este fructul unui arbore originar din Africa de Vest tropicală de forma unei pere care, când este copt, trece de la culoarea verde la cea galbenă – portocalie şi se desface pentru a scoate la iveală 3 seminţe mari şi negre, înconjurate de o pulpă galbenă, cremoasă şi buretoasă. Doar pulpa este comestibilă, restul fructului fiind otrăvitor.
Atunci când nu este copt, fructul este otrăvitor, seminţele acestuia conţinând hipoglicin, o toxină ce poate produce o hipoglicemie gravă, dar odată copt acesta este bogat în proteine, fibre, carbohidrați, plin de acizi grași, vitamine B și C, zinc, fosfor, potasiu, calciu, fier, Omega 6 și are multe proprietăți precum:
- reduce nivelul colesterolului și păstrează valorile normale
- ajută la dezvoltarea şi creşterea normală a organismului
- reduce riscul apariției bolilor de inimă
- reglează tensiunea arterială
- reduce riscul de diabet zaharat de tip 2
- ajută la pierderea sau menţinerea greutăţii
- reduce semnificativ riscul de constipaţie
- ajută la repararea cartilajelor
- păstrează celulele pielii sănătoase
- ajută la prevenirea malformaţiilor congenitale
- tratează boli precum edemul și epilepsia
- ajută la prevenirea hipotermiei
- tratează cariile dentare
- ajută în tratamentul împotriva paraziților
- ajută la buna funcţionare a creierului
- calmează durerea de cap
- ajută în tratamentul conjunctivitei
- tratează răcelile şi febra
Paula Dreve