fbpx

Acum e momentul sa te inregistrezi ca fermier cu acte in regula

atestat fermierAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Bihor informează că eliberează „Adeverinţa de înregistrare fermier”.

 

Adeverința de înregistrare ca fermier este necesară oricărei persoane care dorește să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Unitățile bancare cu care APIA a încheiat contracte de colaborare sunt CEC Bank SA, Banca Transilvania, B.C.C. Creditcoop şi BC Carpatica SA.

În ceea ce privește valoarea creditului, aceasta va fi în cuantum de până la 80% din valoarea sumei cuvenită din PNDC 1 calculată conform Adeverinţei eliberate de APIA. Valoarea PNDC1 pentru Campania 2012 este de 35 Euro/hectar. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2012.

Pentru eliberarea adeverinţei, fermierul va depune o copie a Cărţii de identitate/BI  şi originalul împuternicirii de reprezentare (în cazul persoanelor juridice) şi se va angaja în scris că nu îşi va schimba coordonatele bancare ulterior eliberării adeverinţei. Schimbarea coordonatelor bancare se poate realiza doar cu acordul expres al băncii creditoare, APIA fiind înştiinţată de acest lucru de către fermier.

Termenul de eliberare a adeverinţei sau a înştiinţării negative este de 48 ore din zilele lucrătoare de la data înregistrării solicitării fermierului la APIA Bihor. În cazul în care beneficiarul nu se prezintă să-şi ridice adeverinţa în acest termen aceasta se anulează.

În situaţia în care fermierul nu mai doreşte să acceseze creditul pentru capitalul de lucru trebuie să restituie la APIA adeverinţa eliberată (în original).

Menţionăm că Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe/acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către Creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul APIA Bihor, strada Matei Corvin, telefon 0372 777 689, e-mail: apia.bihor@apia.org.ro