fbpx

Adrenalina, hormonul care ne face să simţim că trăim

sursa: mantripping.com

Să aflăm mai multe despre corpul uman.

 

10 Februarie 2018

12:52

Uneori, plictisiţi de ceea ce deja cunoaştem, de rutina zilnică, avem nevoie de ceva care să ne readucă la viaţă, să ne facă să simţim că trăim cu adevărat. Toate aceste senzaţii ne sunt provocate de către hormonul numit adrenalină sau epinefrină, un hormon care se formează în glandele suprarenale şi face parte din sistemul de apărare al organismului în faţa pericolelor imediate.

Spaima sau furia indusă de un eveniment periculos declanşează aproape instantaneu secreţia de adrenalină care provoacă creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, a fluxului sanguin către muşchi, în acelasi timp cu scăderea nivelului de insulină şi intensificarea transformării glicogenului în glucoză, care duce la creşterea nivelului de zahăr în sânge pentru a putea furniza muşchilor mai multă energie. Toată energia rezultată va fi folosită de către organism pentru a face faţă situaţiilor de stres extrem la care este supus.

În timp ce ajută unele părţi ale organismului, adrenalina închide alte funcţii considerate neesenţiale în cazurile de pericol. Astfel, fluxul sanguin către periferie este redus, de aici paloarea caracteristică celor speriaţi, la fel către stomac, ca şi funcţionarea anumitor părţi ale creierului. Tocmai de aceea, expunerea prelungită la stres, adică o secreţie prelungită de adrenalină, poate avea efecte dăunătoare asupra organismului, cum ar fi: crize de hiperventilaţie, dureri de cap, slăbirea memoriei, hipertensiune arterială, slăbirea sistemului imunitar, predispozitie către infarct şi atacuri cerebrale.

Toleranţa la situaţii de stres extrem variază de la o persoană la alta: unii se mulţumesc cu vizionarea unui film horror, alţii au nevoie de mult mai mult şi atunci se apucă de bunjee – jumping, fac salturi cu paraşuta sau pilotează maşini de curse. Indiferent de caz, fie că suntem spectatori, fie participanţi activi la astfel de evenimente, toţi vrem să simţim, la un moment dat, efectele adrenalinei.

Paula Dreve