fbpx

Anghinarea protejează ficatul şi previne cancerul

sursa: libertatea.ro

Legume benefice organismului.
 

02 Septembrie 2017

12:15

Acestă plantă mediteraneană comestibilă, cu un gust aparte, mai puţin folosită în bucătăria tradiţională, este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale. Ea  este cultivată în special pentru solzii cărnoși ai inflorescenței sale, dar și pentru receptaculii florali care sunt comestibili.

Consumul atrage după sine o serie de beneficii pentru sănătate, în special dacă planta este gătita la aburi și își conservă astfel toți nutrienții. Cele mai importante proprietăți  sunt:

  • furnizarea unei cantități importante de fibre
  • stabilizarea nivelului de glicemie în sânge
  • furnizarea unui aport semnificativ de antioxidanți
  • prevenirea și tratamentul cancerului – anumite studii de specialitate efectuate cu un extract special din frunzele de anghinare au descoperit că planta inhibă apoptoza (moartea celulelor) și reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii, inclusiv cancerul de prostată, leucemia sau cancerul de sân
  • protecția sistemului digestiv – la fel ca multe alte legume verzi, precum pătrunjelul, anghinarea era folosită în timpuri străvechi pentru ameliorarea simptomelor provocate de diverse afecțiuni digestive. Planta este un diuretic natural și stimulează digestia
  • îmbunătățirea activității bilei
  • protecția ficatului – studiile au demonstrat că această legumă verde ajută la regenerarea țesutului hepatic. De altfel, anghinarea este folosită de multa vreme în medicina alternativă, ca remediu pentru tulburările hepatice
  • ameliorarea simptomelor neplăcute survenite în urma consumului de alcool – grație efectelor pozitive asupra celulelor hepatice, anghinarea poate trata cu rapiditate mahmureala
  • reducerea nivelului de colesterol
  • prevenirea hipertensiunii arteriale – anghinarea conține o cantitate importantă de potasiu, un mineral de care organismul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Potasiul din anghinare reduce cantitatea de sodiu din corp, protejând sistemul cardiovascular
  • îmbunătățirea sistemului imunitar – bulbii proaspeți de anghinare sunt surse bogate de vitamina C. Consumul regulat al alimentelor care furnizează vitamina C ajută corpul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agenților infecțiosi și radicalilor liberi care atacă celulele sănătoase ale organismului
  • protecția sistemului osos – anghinarea este și o sursă excelentă de vitamina K. Această vitamină are un rol crucial în sănătatea oaselor, stimulând activitatea de formare și dezvoltare a sistemului osos. În plus, o cantitate optimă de vitamina K în dietă ajută la stoparea degenerării neuronale, fiind benefică în special pacienților care suferă de Sindromul Alzheimer
  • asigurarea funcționalității optime a metabolismului -bogată în complexul de vitamine B, anghinarea sprijină activitatea proceselor metabolice din organism
  • prevenirea și tratarea anemiei – anghinarea este o plantă ce furnizează două alte minerale importante, fierul și cuprul. Cel din urmă este necesar producției de celule roșii, pe când fierul participă la formarea hematiilor

Dacă doriţi să încercaţi să consumaţi această legumă, aici aveţi o reţetă pe care să o pregătiţi celor dragi.

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *