fbpx

APIA anunta: este interzisa incendierea miristilor

ardere miristeArderea miriştilor e interzisă şi dacă se constată o ardere necontrolată ea trebuie raportată organelor de poliţie.

 

03 Aprilie 2013

13:01

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor informează fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) că nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb,  tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.).  De asemenea, nici  fermierii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, agricultorul  trebuie să înregistreze la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă o sesizare privind acest fapt.

Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Conform acestui Protocol reprezentanţii GNM şi IGSU de la nivel judeţean vor transmite, în termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentanţilor APIA la nivel judeţean, o informare în care sunt trecute date referitoare la locul, momentul în care s-a produs arderea, culturile/miriştile/pajiştile afectate şi, dacă este posibil, datele de identificare ale fermierului.  Identificarea exactă a fermierului se face de către reprezentantul APIA prin deplasarea în teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS şi verificarea în baza de date a APIA.

În cazul în care, în urma controlului pe teren, se  constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie să prezinte o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgentă privind producerea acestui fapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *