fbpx

APIA interzice arderea miristilor

ardere miristeAgen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â Centrul Jude┼úean Bihor informeaz─â fermierii care utilizeaz─â teren arabil (inclusiv paji┼čti temporare) c─â este interzis s─â ard─â miri┼čtile ┼či/sau resturile vegetale rezultate dup─â recoltarea culturilor (paie de cereale p─âioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb,┬á tulpini de floarea soarelui, rapi┼ú─â, inclusiv iarba r─âmas─â dup─â cosirea paji┼čtilor temporare).

 

20 Martie 2014

15:37

De asemenea, informeaz─â fermierii care utilizeaz─â paji┼čti permanente c─â este interzis s─â ard─â vegeta┼úia, inclusiv iarba r─âmas─â dup─â cositul paji┼čtilor.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, agricultorul  trebuie să înregistreze la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă o sesizare privind acest fapt.

├Äntre Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA), Garda Na┼úional─â de Mediu (GNM) ┼či Inspectoratul General pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â (IGSU) a fost ├«ncheiat un Protocol de colaborare al c─ârui scop este cre┼čterea eficien┼úei ac┼úiunilor de control privind respectarea, de c─âtre fermierii care solicit─â pl─â┼úi directe, a condi┼úiilor GAEC referitoare la arderea miri┼čtilor ┼či a resturilor vegetale pe terenul arabil ┼či la arderea paji┼čtilor permanente.

Conform acestui Protocol reprezentan┼úii GNM ┼či IGSU de la nivel jude┼úean vor transmite, ├«n termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentan┼úilor APIA la nivel jude┼úean, o informare ├«n care sunt trecute date referitoare la locul, momentul ├«n care s-a produs arderea, culturile/miri┼čtile/paji┼čtile afectate ┼či, dac─â este posibil, datele de identificare ale fermierului.┬á Identificarea exact─â a fermierului se face de c─âtre reprezentantul APIA prin deplasarea ├«n teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS ┼či verificarea ├«n baza de date a APIA.

├Än cazul ├«n care, ├«n urma controlului pe teren, se┬á constat─â c─â suprafe┼úe ale exploata┼úiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauz─â necunoscut─â, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie s─â prezinte o copie dup─â sesizarea depus─â ┼či ├«nregistrat─â la poli┼úie sau la inspectoratul jude┼úean pentru situa┼úii de urgent─â privind producerea acestui fapt.

Nerespectarea acestor dispozi┼úii sunt sanc┼úionate conform Regulamentului (CE) Nr. 73/2009 art. 23 ┼či 24 privind reducerea pl─â┼úilor sau excluderea de la plat─â ├«n caz de nerespectare a normelor de eco-condi┼úionalitate:ÔÇŁ├Än cazul ├«n care cerin┼úele legale ├«n materie de gestionare sau bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu nu sunt respectate ├«n orice moment dintr-un an calendaristic dat (┼či nerespectarea ├«n cauz─â este rezultatul unei ac┼úiuni sau a unei omisiuni direct imputabile agricultorului care a depus cererea de ajutor ├«n anul calendaristic ├«n cauz─â, valoarea total─â a pl─â┼úilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului poate fi redus─â sau eliminat─â. ├Än cazul nerespect─ârii deliberate, ├«n principiu, procentul reducerii nu trebuie s─â fie mai mic de 20 % ┼či poate ajunge p├ón─â la excluderea total─â din una sau mai multe scheme de ajutor ┼či se poate aplica pentru unul sau mai mul┼úi ani calendaristici.

informeaz─â directorul executiv APIA Bihor, Florian Pavel.