fbpx

APIA obliga agricultorii sa-si ingrijeasca fermele

fermaFermierii bihoreni care au depus cereri de ajutor au┬áobliga┼úia de a respecta bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu pe ├«ntrega suprafa┼ú─â a fermei.

 

17 Aprilie 2013

09:20

Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA) Centrul Jude┼úean Bihor informeaz─â fermierii care au solicitat ┼či solicit─â pl─â┼úi pentru ┬áschema de plata unic─â pe suprafa┼ú─â, pl─â┼úi na┼úionale directe sau pl─â┼úi ├«n cadrul M─âsurilor ┬á211 ┬áÔÇô Sprijin pentru zona montan─â defavorizat─â (ZMD), ┬á212 ÔÇô Sprijin pentru zone defavorizate, altele dec├ót zona montan─â ┼či 214 ÔÇô Pl─â┼úi de agro-mediu c─â au obliga┼úia de a respecta bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu pe ├«ntrega suprafa┼ú─â a fermei.

Nerespectarea de c─âtre agricultori a normelor de ecocondi┼úionalitate conduce la reducerea pl─â┼úilor sau excluderea de la plat─â, pe baza gravit─â┼úii, amplorii, persisten┼úei, repeti┼úiei ┼či caracterului inten┼úionat al nerespect─ârii obliga┼úiilor, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mul┼úi ani (art. 23 si 24 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009) cu exceptia cazurilor de for┼ú─â major─â sau a circumstan┼úelor excep┼úionale (art. 31 din Regulamentul CE nr. 73/2009).

Bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu ├«n Rom├ónia sunt legiferate prin Ordinul MADR/MAP ┬á┬ánr. 30/147 din 2010 privind bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu ├«n Rom├ónia, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare ┼či sunt urm─âtoarele:

I. Standarde pentru evitarea eroziunii solului:

GAEC 1. Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie s─â fie acoperit cu culturi de toamn─â ┼či/sau s─â r─âm├ón─â nelucrat dup─â recoltare pe cel pu┼úin 20% din suprafa┼úa arabil─â total─â a fermei.

GAEC 2. Lucr─ârile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante pr─â┼čitoare, se efectueaz─â de-a lungul curbelor de nivel.

GAEC 3. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

II. Standarde pentru menţinerea conţinutului de materie organică în sol:

GAEC 4. Floarea soarelui nu se cultiv─â pe acela┼či amplasament mai mult de 2 ani consecutivi.

GAEC 5. Nu este permis─â ┬áarderea miri┼čtilor ┼či a resturilor vegetale pe terenul arabil.

III. Standarde pentru menţinerea structurii solului:

GAEC 6. Nu este permisă efectuarea lucrării de arat în condiţii de umiditate excesivă a solului.

IV. Standarde pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole:

GAEC 7. ├Äntre┼úinerea paji┼čtilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de p─â┼čunat de 0,3 UVM/ha ┼či/sau prin cosirea lor cel pu┼úin o dat─â pe an, eviden┼úiate ├«n registrul activit─â┼úilor desf─â┼čurate pe paji┼čtile permanente, completat la zi, conform modelului aprobat de Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â.

GAEC 8. Nu este permis─â ┬áarderea vegeta┼úiei paji┼čtilor permanente.

GAEC 9. Nu este permis─â t─âierea arborilor solitari ┼či/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole.

GAEC 10. Evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei.

V. Standarde pentru protejarea┬á┼či gestionarea apelor:

GAEC 11. Respectarea normelor legale privind utilizarea apei pentru irigaţii în agricultură.

GAEC 12. Nu este permis─â aplicarea ├«ngr─â┼č─âmintelor de orice fel pe suprafe┼úele de teren care se constituie ├«n f├ó┼čii de protec┼úie ├«n vecin─âtatea apelor de suprafa┼ú─â, a c─âror l─â┼úime minim─â este de 1 m pe terenurile situate ├«n blocurile fizice cu panta medie de p├ón─â la 12% ┼či de 3 m pe terenurile situate ├«n blocurile fizice cu panta medie mai mare de 12%ÔÇŁ.

├Än urma deplas─ârilor ├«n teren am constatat c─â o mare suprafa┼ú─â de paji┼čti permanente din jude┼úul Bihor ar putea s─â aib─â probleme cu nerespectarea normelor de ecocondi┼úionalitate deoarece proprietarii sau administratorii acestora nu respect─â angajamentele asumate prin cererea unic─â de plat─â. Av├ónd ├«n vedere c─â ├«n perioada imediat urm─âtoare vor avea loc controale prin teledetec┼úie ┼či controale clasice pe teren conform esantioanelor stabilite de APIA Bucure┼čt,i ├«n baza legisla┼úiei na┼úionale ┼či europene, facem apel c─âtre to┼úi proprietarii respectiv administratorii de paji┼čti permanente, s─â-┼či ├«ndeplineasc─â angajamentele asumate, pe rom├óne┼čte: s─â cure┼úe paji┼čtile permanente!

a declarat directorul executiv APIA Bihor, Florian Pavel.