fbpx

ASCO asigură ședințe gratuite de terapie pentru copiii rămași singuri acasă

arina moș ascoO șansă pentru acei copii ai căror părinți nu le pot fi alături în fiecare zi. 

 

21 Aprilie 2015

16:38

Administrația Social Comunitară Oradea (ASCO), prin directorul Arina Moș și dr. Anca Frățilă – medic școlar,  specialist în psihiatrie pediatrică, a anunțat astăzi, 21 Aprilie 2015, startul campaniei „Singuri acasă – Ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”

Vorbim de un proiect prin care medicul Anca Frățilă va oferi consiliere gratuită acelor copii care nu sunt alături de părinții lor, fie că vorbim de părinți divorțați, plecați în străinătate, decedați sau alte cazuri similare.

Pe strada Mihai Viteazul – 12, copiii pot beneficia de acest sprijin în baza unui bilet de trimitere eliberat de către medicul de familie, cu atât mai mult cu cât:

Atașamentul e o nevoie biologică a oricărei ființe umane. În absența unui atașament securizat, copilul, indiferent de vârstă, trăiește sentimentul de abandon și tristețe. Depresia la copil există și ea se manifestă cel mai adesea prin tulburări de somn, tulburări de alimentație, agitație, irascibilitate. La copilul de vârstă școlară apar tulburările de conduită, tulburări de atenție, rezultate slabe la școală. Prin sprijin specializat, acești copii pot fi ajutați să depășească aceste momente, când sunt lipsiți de figura părintească timp îndelungat.

Simptome și comportamente care nu trebuie deloc neglijate de părinți, cu atât mai mult cu cât acestea ajung să formeze caractere și implicit oamenii care vor susține societatea de mâine.

Conform datelor oficiale, în Iunie 2014, în Bihor, erau nu mai puțin de 1044 de părinți plecați peste hotare. Drept urmare, acei părinți, ori acele familii, care se pregătesc să plece o perioadă de lângă odrasle, sunt rugați să contacteze ASCO și să își anunțe plecarea cu cel puțin 40 de zile înaintea părăsirii căminului.

La ASCO, în cadrul Centrul de informare pentru cetățeni, cetățenii sunt rugați să depună o notificare care să includă și numele părintelui/tutorelui care se va îngriji de minor în toată perioada cât vor fi plecați.

O inițiativă lăudabilă și care ar trebui cel puțin luată în calcul de adulți. Oricât de puternici ar fi copiii, și oricât de mare este capacitatea noastră de regenerare, traumele cauzate de lipsa unui părinte, a afecțiunii, sprijinului și încrederii pot fi resimțite chiar și la vârsta adultă, împiedicând buna dezvoltare a unui tânăr.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *