fbpx

Astăzi, 15 Ianuarie, celebrăm Ziua Culturii Naționale

sursa foto: wikimedia.org

sursa foto: wikimedia.org

Chiar dacă nu toți suntem familiarizați cu ziua de 15 Ianuarie, e important să știm că este dedicată culturii naţionale româneşti.

 

15 Ianuarie 2016

08:41

Dar ce înseamnă, de fapt, cultura românească?

În primul rând, cultura românească înseamnă moştenire. Operele de artă, literatura, tradiţiile, toate adunate împreună se definesc ca și „cultură”. Un simbol al culturii naţionale îl reprezintă însuşi poetul naţional, Mihai Eminescu, considerat a fi cel mai mare autor de poezii din istoria literaturii române.

În ceea ce priveşte manifestările ce au loc în fiecare an pe 15 ianuarie, acestea sunt numeroase: concerte de muzică clasică, expoziţii de artă, cenacluri literare, şi implicit depuneri de flori la căpătuiul statuilor lui Mihai Eminescu, de prin întreaga ţară.

Un aspect important privind cultura este însă şi stima pe care decidem să o acordăm valorilor din frumoasa noastră ţară. Haideţi să fim mândri, deoarece avem motive!

Noi îi avem pe Brâncuşi, Eminescu, Eliade, şi nu numai, oameni care ne-au lăsat, în semn de profund respect pentru ţară şi popor, adevărate opere de artă. Noi suntem însă cei care trebuie să  scoatem la lumină adevăratele comori ale culturii româneşti. Nimic nu are mai frumos un popor decât mândria şi stima pentru propria-şi cultură.

Anul nou a adus cu el şi o noutate privind ziua culturii naţionale româneşti, reprezentată de decizia luată de vecinii noştri de peste Prut, moldovenii. Astfel, din 2016, în data de 15 Ianuarie va fi marcată şi în Republica Moldova o zi dedicată culturii, denumită însă „Ziua Naţională a Culturii”.

Aşadar, dragi români de pretutindeni, vă dorim şi vă încurajăm să vă simţiţi cu adevărat mândri de faptul că sunteţi români. Şi nu doar de ziua naţională, sau ziua culturii, sau de orice altă sărbătoare naţională, ci mereu. Să ne bucurăm, aşadar, de patrimoniul bogat pe care îl deținem. Haideţi să ne preţuim valorile culturale; atât cele ce-au fost, cât şi cele ce încă sunt printre noi.

 

Ludmila Naghi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *