fbpx

Astazi celebram intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile

intrarea Domnului in IerusalimIntrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este primul praznic împărătesc cu dată schimbătoare, care se serbează cu o Duminică înainte de Sfintele Paști.

13 Aprilie 2014

08:05

 

Aceast─â s─ârb─âtoare ne aduce aminte de intrarea triumfal─â a M├óntuitorului Hristos ├«n Ierusalim c├ónd, c─âlare pe un asin ╚Öi ├«nconjurat de ucenicii S─âi, este primit cu bucurie de c─âtre oamenii din cetate, care ├«╚Öi puneau hainele ├«n fa╚Ťa M├óntuitorului, ├«nt├ómpin├óndu-L cu ramuri verzi de finic ╚Öi osanale, c├ónt├óndu-I:

Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!

(Matei XXI, 9)

vie fiindu-le ├«n minte minunea s─âv├ór╚Öit─â de Domnul Iisus cu o zi ├«nainte, c├ónd l-a ├«nviat pe Laz─âr, care fusese mort de patru zile! Mul╚Ťi dintre cei care L-au ├«nt├ómpinat vedeau ├«n El pe mult a╚Öteptatul Mesia ÔÇô Fiul lui David, care ├«i va elibera de robia ╚Öi puterea roman─â! ├Äns─â Hristos, smerindu-Se pe Sine nu accept─â nici o func╚Ťie p─âm├ónteasc─â, ci doar pe aceea de Mesia ÔÇô M├óntuitorul omenirii din robia p─âcatului ╚Öi a mor╚Ťii!

El, Unicul Fiu al lui Dumnezeu, fuge de slava de╚Öart─â pe care noi, oamenii, o primim cu l─âcomie ╚Öi m├óndrie.┬áPrin aceast─â intrare ├«n Ierusalim M├óntuitorul ├«╚Öi asum─â jertfa pe care o va aduce spre ├«mp─âcarea neamului omenesc cu Dumnezeu; Jertfa suprem─â: pe El ├Änsu╚Öi, pe altarul Sfintei Cruci, pe care o va sfin╚Ťi cu scump S├óngele S─âu!

├Än primele veacuri cre╚Ötine Duminica Floriilor era ╚Öi Duminica ├«n care catehumenii, cei care urmau s─â primeasc─â Sf├óntul Botez, primeau de la episcop Crezul niceo-constantinopolitan, spre a-╚Öi m─ârturisi credin╚Ťa ├«n Dumnezeu, Unul ├«n Fiin╚Ť─â ╚Öi ├Äntreit ├«n Persoane: Tat─âl, Fiul ╚Öi Sf├óntul Duh! Tot ├«n aceast─â Duminic─â era obiceiul ca ├«mp─âra╚Ťii s─â fac─â gra╚Ťieri.

├Än Duminica Floriilor sunt aduse la Sf├ónta Biseric─â ramuri de salcie, care se vor sfin╚Ťi de c─âtre preo╚Ťi ╚Öi vor fi ├«mp─âr╚Ťite credincio╚Öilor spre a le duce la casele lor. Tot ├«n aceast─â Duminic─â sunt s─ârb─âtori╚Ťi to╚Ťi cei care poart─â nume de flori.

Troparul Floriilor:

├Änvierea cea de ob┼čte mai ├«nainte de Patima Ta ├«ncredin┼ú├ónd-o, pe Laz─âr din mor┼úi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta ┼či noi, ca pruncii, semnele biruin┼úei purt├ónd, ┼óie Biruitorului mor┼úii strig─âm: Osana Celui dintru ├«n─âl┼úime, bine e┼čti cuv├óntat, Cel ce vine ├«ntru numele Domnului.

 

Pr.┬áGabriel ÔÇôIakab