fbpx

Astăzi celebrăm Ziua Internațională a Îmbrățișărilor

sursa: chobirdokan.com

Demonstrați dragostea printr-o îmbrățișare.

 

21 Ianuarie 2017

08:17

Afecțiunea, siguranța, dragostea și confortul sufletesc se numără printre principalele nevoi ale ființei umane. Cel mai ușor mod de a oferi toate acestea la pachet este o îmbrățișare. Astfel, în 1986, în SUA, a fost instituită Sărbătoarea Îmbrățișărilor sau International Hug Day.

Sărbătoarea a fost plasată în perioada dintre Crăciun şi Ziua Îndrăgostiţilor, când oamenii tind să-şi piardă buna stare de spirit și dau în depresie. Scopul inițiativei este de a încuraja oamenii să-şi arate sentimentele în public.

Această inițiativă a devenit populară nu doar între americani, ci în întreaga lume. Printre beneficiile îmbrățișărilor se numără: aduc sănătate, îmbunătăţesc relaţiile, înlătură tensiunile și graniţele materiale şi ating sufletele, dau energie şi un sentiment de siguranţă.

Studiile au arătat cum acest tip de contact uman ajută la dezvoltarea sănătoasă socială, fizică şi psihică, dovedindu-se ştiinţific că îmbrăţişările schimbă metabolismul şi întăresc sistemului imunitar.

O îmbrăţişare de 20 de secunde acţionează ca un bun tonic, creşte nivelul oxitocinei, hormonul dragostei, şi scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.

Copiii care sunt ţinuţi în braţe sau îmbrăţişaţi plâng mai puţin şi sunt mai liniştiţi, iau în greutate mai repede şi devin mai sociabili.

Adulţilor îmbrăţişarea le ameliorează depresia, le scade stresul, le reduce tensiunea arterială şi le protejează inima. O îmbrăţişare afectuoasă le dă încredere şi speranţă, îi face să gândească pozitiv, să se simtă mai tineri, mai veseli şi mai încrezători.

Există mai multe tipuri de îmbrățișări de care omul are nevoie:

  1. Îmbrățișarea de „la revedere” (comună pentru relația de prietenie, dar și de cuplu): îmbrățișăm persoana iubită pentru a-i spune cât de mult înseamnă pentru noi și pentru a-i arăta că ne-a lipsit
  2. Îmbrățișarea nocturnă (caracteristică relației de cuplu, dar și celei dintre copil și părinte) oferă siguranță și sentimentul că ești ocrotit
  3. Îmbrățișarea de dimineață conferă bună dispoziție, optimism, energie

În 2004, australianul Juan Mann, a inițiat mişcarea numită „Free Hugs”, menită să înveselească viaţa oamenilor oferindu-le străinilor o îmbrăţişare. Acesta a devenit cunoscut internaţional datorită clipului „All the same” a cărui coloana sonoră a fost realizată de trupa Sick Puppies.

Australianul a început campania în urma morţii mamei sale, considerând că oricine are nevoie de o îmbrăţişare. În prezent au avut loc peste 3.000 de astfel de campanii în mai mult de 60 de ţări.

Potrivit concepţiei occidentale, îmbrăţişarea este un gest foarte obişnuit, americanii se îmbrăţişează şi dacă nu se cunosc, iar pentru francezi aproape că face parte din salut.

Îmbrățișează și tu, măcar azi! Chiar și tu poți lăsa garda jos și te poți manifesta liber, sufletului tău îi e dor! 

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *