fbpx

Astazi cinstim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

taierea capului sfantului ioan botezatorul sursa foto cuvantul-ortodox punct roAstăzi e zi de sărbătoare și post pentru lumea creștină. 

 

29 August 2014

08:00

În fiecare an, pe 29 August, în calendarul ortodox este cuprinsă sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi este zi de post, și tot astăzi este ultima zi de sărbătoare a acestui an bisericesc. Odată cu ziua de 01 Septembrie începe un nou an bisericesc.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorului a avut loc chiar de ziua lui Irod, care, băut peste măsură fiind, i-a cerut Salomeei să danseze cu promisiunea ca la schimb îi va da tot ce dorește. Sfătuită de mama sa Irodiada, soția fratelui lui Irod, tânăra a cerut capul sfântului.

Împăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, şi-ţi voi da.”

Fata a ieşit afară şi a zis mamei sale: „Ce să cer?”

Şi mama sa i-a răspuns: „Capul lui Ioan Botezătorul.”

Ea s-a grăbit să vină îndată la împărat şi i-a făcut următoarea cerere:

Vreau să-mi dai îndată, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul.”

Marcu, capitolul 6

Ura Irodiadei pentru Ioan Botezătorul era pricinuită de mustrările pe care Sfântul i le adresa lui Irod, certându-l deseori pentru desfrâul în care trăia cu soția fratelui său, Filip. Având credință în vorbele lui Ioan, împăratul îl asculta și făcea întocmai, stârnind furia Irodiadei care nu degeaba i-a cerut moartea. Ziua de post a fost rânduită a se ține tocmai pentru a nu ne asemăna cu Irod, și pentru a cinsti viața înfrânată a lui Ioan.

 

Florica Bisorca