fbpx

Astăzi, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

sursa: tai-tai.net

sursa: tai-tai.net

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne amintește de mai multe momente importante din viața Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena.

 

 

Pe când Sfântul Împărat Constantin cel Mare se îndrepta spre locul unde avea să se desfășoare bătălia dintre el și Maxențiu, cel care îi declarase război, i se arată Sfântului conducător, ziua în amiaza mare, deasupra soarelui, o cruce mai strălucitoare decât soarele, sub care era scris „HOC SIGNO VICTOR ERIS”, care se traduce „CU ACEST SEMN VEI FI VICTORIOS”. Noaptea, în timpul somnului, i s-a înfățișat lui Constantin, Mântuitorul Iisus Hristos cu semnul Sfintei Cruci, pe care-l văzuse ziua pe cer, cerându-i să-L pună pe steagurile de luptă, pe scuturile şi pe coifurile soldaţilor, spre a-i servi drept semn protector în lupte, ceea ce Constantin dă poruncă să se împlinească încă de a doua zi.

În urma bătăliei dintre Constantin și Maxențiu, la Podul Vulturului, din anul 312, Constantin iese biruitor, deși armata lui Maxențiu era aproape triplu de numeroasă decât cea a lui Constantin, având și avantajul terenului.

Dând slavă lui Dumnezeu, Constantin acordă libertate religioasă creștinilor din imperiul său în anul 313.

Câțiva ani mai târziu, în 326, împărăteasa Elena va afla în apropiere de Golgota trei cruci, cele două cruci ale tâlharilor dar și Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul Hristos. Neştiind care dintre cele trei este Crucea Mântuitorului, Patriarhul Macarie al Ierusalimului opreşte un cortegiu funerar ce trecea prin acel loc şi apropie pe rând cele trei cruci de fetiţa moartă ce era condusă la groapă. Când atinse moarta cu Sfânta Cruce a Mântuitorului, fetiţa a înviat.

În ziua de 14 septembrie 326 Patriarhul Macarie înălța Sfânta Cruce a Mântuitorului în văzul tuturor celor din cetate, zi rămasă spre amintire și pomenire până în ziua de azi.

Ziua Înălțării Sfintei Cruci este zi de post și de rugăciune. Credincioșii postesc și se roagă în această zi pentru ca să fie feriți de rele, iar prin puterea Cinstitei și de viață făcătoarei Cruci să fugă demonii și duhurile necurate din casă, din familie și de la toți cei dragi.

La țară sunt chemați preoții ca să sfințească butoaiele cu vin și roadele viței de vie, omul mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate. În această zi se cântă troparul Sfintei Cruci:

Mântuiește Doamne poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău.

Gabriel Iakab

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *