fbpx

Astazi este Ziua Internationala a Astronomiei si a Lupusului

planeta astronomie sursa foto alchemyoflight punct orgPlecăm pe Marte? Vă surâde ideea?

 

10 Mai 2014

09:59

Azi avem ocazia, deoarece sărbătorim Ziua Internaţională a Astronomiei. În 1973, Doug Berger, preşedintele Asociaţiei Astromonice din Nordul Californiei, a pus bazele acestui eveniment nu doar pentru a populariza această stiinţă, ci mai mult pentru a împărtăşi tuturor bucuria de a observa imperiosul spațiu.

Astfel, observatoarele din întreaga lume îşi vor deschise porţile în fața publicului larg, care dorește să „viziteze” şi alte planete decât Terra sau de ce nu, şi alte galaxii. La noi în țară, Societatea Andromeda împreună cu Starmax şi Observatorul astronomic al Universităţii Babes-Bolay din Cluj sunt șansa de a cunoaște spațiul. Cu mic, cu mare, sunteți invitați să descoperiţi misterele universului participând la o serie de observaţii astronomice precum: Soarele, Luna, planeta Marte, Jupiter, roiuri de stele, nebuloase şi galaxii.

 

Ziua mondială a Lupusului, va fi marcată şi în România

Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), cu sprijinul unei companii farmaceutice, demarează o campanie publică de informare cu privire la simptomele acestei boli şi a impactului asupra vieţii pacienţilor. Lupusul este o patologie despre care se cunosc foarte puţine informaţii, o boală complicată, imposibil de prevenit şi greu de diagnosticat. Se manifestă prin inflamaţii, dureri şi leziuni ale ţesuturilor întregului organism.

Specialiștii ne atenţioneză asupra faptului că lupusul este una dintre maladiile cel mai greu de diagnosticat, fiind supranumit „marele imitator” ca urmare a simptomelor multiple pe care le imită. Lupusul este o boală incurabilă, invalidantă, autoimună, cu o componentă genetică în care sistemul imun interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi generează autoanticorpi care distrug celulele, țesuturile și organele sănătoase. Cauzele apariţiei bolii rămân în continuare necunoscute, poate apărea oricând, fără a putea fi prevenită sau vindecată.

În Romania potrivit statisticilor, există aproximativ 9.000 de persoane suferă de lupus eritematos sistemic, 93% dintre acestea sunt femei cu vârsta medie de 43 de ani. După manifestarea simptomelor, pe parcursul bolii, una din două persoane diagnosticate cu lupus sunt nevoite să renunţe la locul de muncă. În Europa, 500.000 persoane suferă de această maladie, iar la nivel mondial datele indică 5 milioane de pacienți afectaţi de diverse forme ale acestei boli.

Astfel, în Romania, de Ziua Mondială a Lupusului a fost inaugurată o aplicație online – infolupus.ro – dezvoltată pentru a marca această zi, dar  în acelaşi timp pentru a ne informa.

Deşi cauzele lupusului nu sunt deocamdată cunoscute cu precizie, femeile sunt mai afecate decât bărbaţii din cauza anumitor hormoni, pe lângă o predispoziție genetică. Există şi o serie de factori de mediu care stimulează declanșarea acestei afecțiuni precum: stresul, expunerea la lumina ultravioletă (de obicei la lumina soarelui) sau fumatul.


Denumirea de lupus, utilizată încă din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar în cadrul bolii, asemănătoare mușcăturii de lup.

 

Adrian Ardelean 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *