fbpx

Astazi este Ziua Internationala a Cancerului la San

fundita roz cancer la sanZiua de 1 Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului mamar.

01 Octombrie 2013

12:30

La nivel mondial, peste 40 de ţări sărbătoresc această zi prin campanii de promovare a luptei cancerului de sân şi prin colectare de fonduri pentru finanţarea cercetărilor privind cauzele, prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul acestei maladii.

Primele fundaţii pentru lupta  împotriva cancerului mamar au fost înfiinţate la începutul anilor 80, supranumind luna Octombrie „luna în roz” întrucât panglica roz este simbolul campaniilor de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă acest tip de cancer.

Din nefericire, în România sunt diagnosticate anual cu cancer mamar peste 60.000 de femei. Cancerul de sân este foarte frecvent în rândul femeilor, având o rată ridicată de mortalitate, iar cu trecerea timpului a început să afecteze nu doar femeile trecute de 40 de ani, ci şi pe cele mai tinere. În ţara noastră, mai mult de jumătate din femeile diagnosticate nu reuşesc să învingă boala. Principala cauză este lipsa autoexaminării prin palparea sânilor şi neprezentarea în timp util la medic.

În prezent se organizează foarte multe campanii pentru a determina femeile să-și efectueze acasă o autoexaminare, pentru depistarea bolii în stadiu timpuriu. Diagnosticarea în fază incipientă este de o importanţă crucială pentru că şansele de învingere a bolii sunt extrem de mari.

 

Autoexaminarea trebuie să aibă loc în primele trei zile după terminarea menstruaţiei. Femeia trebuie să ţină umerii drepţi şi mâinile pe şold şi să fie atentă dacă au avut loc schimbări de culoare, mărime sau formă a sânilor. Procedura se va repeta cu mâna ridicată, palpând sânul cu mâna opusă. Palparea trebuie continuată în poziţie de şezut şi apoi în poziţie culcată.

 

Cancerul de sân este caracterizat prin apariţia de noduli la nivelul sânilor, dureri şi ulceraţii ale acestora, creşterea lor în volum şi schimbări la nivelul tegumentelor. În cazul în care se observă încreţirea pielii, schimbarea direcţiei mameloanelor, roşeaţă, iritare sau scurgerea unui lichid galben sau alb, examenul medical este indispensabil. Un control anual poate salva vieţi. Neprezentarea la medic este motivul principal pentru care o femeie moare de  cancer de sân la fiecare şase minute. Cancerul de sân este principala cauză de deces în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani.

Pe data de 1 Octombrie instituţii din Târgu Mureş, Paşcani, Bucureşti şi Constanţa vor fi iluminate în culoarea roz pentru a marca această zi importantă pentru toate femeile.

Cancerul de sân este vindecabil, dacă este diagnosticat la timp. Evenimente Oradea sprijină campaniile de promovare împotriva cancerului la sân.

 

Gabriela Zaica