fbpx

Astazi este Ziua Internationala a Cancerului la San

fundita roz cancer la sanZiua de 1 Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului mamar.

01 Octombrie 2013

12:30

La nivel mondial, peste 40 de ┼ú─âri s─ârb─âtoresc aceast─â zi prin campanii de promovare a luptei cancerului de s├ón ┼či prin colectare de fonduri pentru finan┼úarea cercet─ârilor privind cauzele, preven┼úia, diagnosticarea ┼či tratamentul acestei maladii.

Primele funda┼úii pentru lupta ┬á├«mpotriva cancerului mamar au fost ├«nfiin┼úate la ├«nceputul anilor 80, supranumind luna Octombrie ÔÇ×luna ├«n rozÔÇŁ ├«ntruc├ót panglica roz este simbolul campaniilor de con┼čtientizare a pericolului pe care ├«l reprezint─â acest tip de cancer.

Din nefericire, ├«n Rom├ónia sunt diagnosticate anual cu cancer mamar peste 60.000 de femei. Cancerul de s├ón este foarte frecvent ├«n r├óndul femeilor, av├ónd o rat─â ridicat─â de mortalitate, iar cu trecerea timpului a ├«nceput s─â afecteze nu doar femeile trecute de 40 de ani, ci ┼či pe cele mai tinere. ├Än ┼úara noastr─â, mai mult de jum─âtate din femeile diagnosticate nu reu┼česc s─â ├«nving─â boala. Principala cauz─â este lipsa autoexamin─ârii prin palparea s├ónilor ┼či neprezentarea ├«n timp util la medic.

├Än prezent se organizeaz─â foarte multe campanii pentru a determina femeile s─â-╚Öi efectueze acas─â o autoexaminare, pentru depistarea bolii ├«n stadiu timpuriu. Diagnosticarea ├«n faz─â incipient─â este de o importan┼ú─â crucial─â pentru c─â ┼čansele de ├«nvingere a bolii sunt extrem de mari.

 

Autoexaminarea trebuie s─â aib─â loc ├«n primele trei zile dup─â terminarea menstrua┼úiei. Femeia trebuie s─â ┼úin─â umerii drep┼úi ┼či m├óinile pe ┼čold ┼či s─â fie atent─â dac─â au avut loc schimb─âri de culoare, m─ârime sau form─â a s├ónilor. Procedura se va repeta cu m├óna ridicat─â, palp├ónd s├ónul cu m├óna opus─â. Palparea trebuie continuat─â ├«n pozi┼úie de ┼čezut ┼či apoi ├«n pozi┼úie culcat─â.

 

Cancerul de s├ón este caracterizat prin apari┼úia de noduli la nivelul s├ónilor, dureri ┼či ulcera┼úii ale acestora, cre┼čterea lor ├«n volum ┼či schimb─âri la nivelul tegumentelor. ├Än cazul ├«n care se observ─â ├«ncre┼úirea pielii, schimbarea direc┼úiei mameloanelor, ro┼čea┼ú─â, iritare sau scurgerea unui lichid galben sau alb, examenul medical este indispensabil. Un control anual poate salva vie┼úi. Neprezentarea la medic este motivul principal pentru care o femeie moare de ┬ácancer de s├ón la fiecare ┼čase minute. Cancerul de s├ón este principala cauz─â de deces ├«n r├óndul femeilor cu v├órste cuprinse ├«ntre 40 ┼či 55 de ani.

Pe data de 1 Octombrie institu┼úii din T├órgu Mure┼č, Pa┼čcani, Bucure┼čti ┼či Constan┼úa vor fi iluminate ├«n culoarea roz pentru a marca aceast─â zi important─â pentru toate femeile.

Cancerul de sân este vindecabil, dacă este diagnosticat la timp. Evenimente Oradea sprijină campaniile de promovare împotriva cancerului la sân.

 

Gabriela Zaica