fbpx

Astazi este Ziua Mondiala a Diabetului

diabetCampania anuală de conştientizare a importanţei luptei împotriva diabetului  are loc pe data de 14 Noiembrie.

14 Noiembrie 2013

08:20

 

Ziua Mondială a Diabetului  a fost iniţiată de Federaţia Internaţională a Diabetului în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1991 pentru a atrage atenţia asupra numărului în continuă creştere de diabetici şi a necesităţii informării publice asupra pericolului constituit de această afecţiune. Data de 14 noiembrie este ziua de naştere a cercetătorului Frederick Banting care împreună cu Charles Best a pus bazele descoperirii insulinei.

Diabetul este o tulburare metabolică prin care datorită producţiei insuficiente de hormon pancreatic (insulină) glucoza nu poate intra în celule pentru a hrăni organismul şi a produce energie.

Există trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1 (autoimun), diabetul de tip 2 şi diabetul gestaţional. Diabetul de tip 1 apare când sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină şi le distruge. Din această cauză, suferinzii acestui tip  de diabet sunt nevoiţi să îşi administreze zilnic insulină. Diabetul de tip 1 duce de obicei la scăderea în greutate a bolnavilor.

Diabetul de tip doi este o afecţiune care se dezvoltă pe o perioadă mai lungă de timp. În faza iniţială, organismul produce suficientă insulină, însă corpul nu o poate folosi eficient. Ulterior cantitatea de insulină scade, iar glucoza din corp creşte. Diabetul de tip 2 cel mai frecvent tip de diabet, reprezentând 90% din cazuri. Cauza acestuia nu este cunoscută. Diabetul de tip doi provoacă obezitate în aproximativ 80% din cazuri şi este cu caracter genetico-ereditar.

Diabetul gestaţional apare în timpul sarcinii la femeile care au avut în familie antecedente de diabet. Femeile afectate de diabetul gestaţional au şanse mari să dezvolte mai târziu diabet de tip 2.

Simptomele generale ale tipurilor de diabet sunt:

  • creşterea senzaţiei de sete
  • creşterea numărului de micţiuni
  • foamea permanentă
  • tulburarea vederii
  • oboseala extremă

Diagnosticarea diabetului se face prin testul de determinare a glucozei sangvine. Se ştie că acest test indică valoare glicemiei. Testul este realizat dimineaţa pe nemâncate. Se recomandă efectuarea mai multor teste glicemice pentru confirmarea sau infirmarea unei eventuale probleme. Adiţional testului simplu de sânge se face şi un teste de toleranţă orală a glucozei. Testul de toleranţă orală implică ingerarea unei cantităţi de 200 mg apă cu 75 gr. de glucoză, după care se face analiza glicemică în decurs de maxim 3 ore.

Diabetul afectează aproape orice parte din organism şi duce la afecţiuni cardiace, accidente cerebrale, insuficienţă renală, orbire şi amputaţii. La nivel mondial, diabetul se clasează pe locul 6 ca  afecţiune letală.

În cursul zilei de astăzi, 14 Noiembrie, la Facultatea de Medicină vă puteți efectua teste gratuite de glicemie. Mai multe informații AICI.

Gabriela Zaica