fbpx

Astazi ii celebram pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena

sf-imparati-constantin-si-elena sursa foto triluliluÎncă de la începuturi, creștinismul a avut de suferit din cauza altor culte religioase.

 

21 Mai 2014

08:00

Aproape trei veacuri creștinii au fost persecutați și omorâți pentru credința lor în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Odată cu încoronarea lui Constantin cel Mare, fiul lui Constantiu Chlor, pentru creștini apare libertatea de credință și de slujire a lui Dumnezeu, fără a mai trebui să se teamă de persecuții.

În anul 313 Constantin cel Mare, în cetatea Mediolan, dă un edict prin care recunoștea libertatea religioasă a creștinilor din imperiul său. Această iubirea a sa față de creștini se datorează și educației primite, încă de mic, de la mama sa, Augusta Elena, care era și ea creștină, dar mai ales ajutorului primit de la Dumnezeu în lupta sa contra lui Maxențiu din anul 312 de la Podul Vulturului, de lângă Roma. Înainte de bătălie i se arată lui Constantin pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce imensă, deasupra soarelui, sub care scria: „Prin Acest Semn Vei Învinge!”. Iar noaptea în vis i se arată împăratului Însuși Mântuitorul, zicându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe coifurile, scuturile și steagurile de luptă ale oștirii sale, ceea ce Constantin și face, ieșind biruitor din bătălia cu păgânul Maxențiu.

Împreună cu mama sa Sfânta Elena, Constantin cel Mare dorește să reconstruiască Ierusalimul și să ridice o biserică în cinstea patimilor și Învierii Mântuitorului Hristos. În urma săpăturilor care se fac pe dealul Golgota, în anul 335, se găsește Crucea pe care fusese răstignit Iisus, și cele două cruci ale tâlharilor răstigniți împreună cu El, inscripția pusă de Pilat din Pont: „Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor” (Ioan XIX, 19),  precum și patru piroane.

Sfântul Constantin cel Mare este primul împărat roman care se botează în credința Mântuitorului Hristos. Împreună cu mama sa, ei au dovedit că dragostea de Dumnezeu aduce multe binefaceri credinciosului! Citiți Acatistul Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena AICI.

Evenimente Oradea urează „La mulți ani” sănătoși și liniștiți tuturor celor care poartă numele celor doi sfinți împărați!

 

Pr. Iakab Gabriel