fbpx

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfintii-Apostoli-Petru-si-Pavel sursa foto ziuaveche punct roSfinții Apostoli Petru și Pavel sunt celebrați împreună în data de 29 Iunie a fiecărui an, zi care încheie și perioada de post numită „a Sfinților Apostoli Petru și Pavel”.

 

 

Acești doi sfinți apostoli erau evrei, asemeni Mântuitorului, dar de stări sociale diferite. Petru, numit la naștere Simon, era un pescar din Betsaida, precum tatăl său, Iona, și fratele Andrei.

Pavel era un evreu din Tarsul Ciliciei, născut sub numele de Saul, într-o familie cu stare materială bună, ceea ce i-a permis să studieze la școala învățatului rabin Gamaliel, din Ierusalim, devenind la rându-i învățător de lege și unul dintre cei mai înverșunați prigonitori ai creștinilor. Saul-Pavel asistă ca martor ocular la lapidarea sfântului diacon Ștefan, după care, cu scrisori de împuternicire de la marele preot și cu o gardă personală, dată de Sinedriu, pornește spre Damasc pentru prinderea creștinilor de acolo.

Pavel nu l-a întâlnit pe Mântuitorul în timpul activității Sale pământești însă, pe drumul spre Damasc, i se arată Hristos, întrebându-l: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” (Faptele Apostolilor IX, 4). În urma aceștei minuni Saul-Pavel orbește și este trimis de către Mântuitorul la creștinul Ananian din Damasc, ca să fie vindecat. După trei zile de orbire, în care nu a mâncat și nu a băut nimic, Saul-Pavel este vindecat și botezat de către Anania.

Odată cu urmarea lui Hristos și primirea unei noi misiuni în viață, fapt ce le-a schimbat cursul zilelor, cei doi apostoli primesc și nume noi de la Mântuitorul: Simon va fi numit Petru sau Chefa (Piatră), iar Saul va fi numit Pavel (Paul).

Lui Petru, Mântuitorul îi spune: „tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui”. (Matei XVI, 18), adică pe mărturia sa și pe activitatea sa se va zidi Biserica lui Hristos spre bucurie și mântuire lumii întregi.

Despre Pavel Iisus zice: „acesta Îmi este Mie vas ales, ca numele să mi-L poarte înaintea neamurilor şi a regilor şi a fiilor lui Israel” (Faptele Apostolilor IX, 15), iar mai târziu, pentru bogata sa activitate misionară, va fi numit și „Apostolul neamurilor”.

După o binecuvântată activitate misionară, cei doi apostoli sfârșesc mucenicește în timpul împăratului Nero, Sfântul Petru fiind răstignit pe o cruce cu capul în jos; iar Sfântul Pavel, pentru că era cetățean roman, nu este crucificat, ci i se taie capul, în afara Romei. Tradiția consemnează că amândoi au trecut la cele sfinte în ziua de 29 Iunie a anului 67, fapt pentru care și sunt prăznuiți împreună, în această zi.

Evenimente Oradea urează „La Mulți și Sănătoși Ani” tuturor celor care poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Citiți acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel aici.

Gabriel Iakab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *