fbpx

Astazi, la Oradea, se trateaza subiectul celulelor stem

Stadiul actual al cercetăriilor şi sunt potenţialele beneficii ale celulelor stem.

13 Mai 2013

14:34

Ce sunt celulele stem? Celulele stem sunt celule nediferenţiate care posedă capacitatea de a se transforma în celule specializate, care mai departe pot forma orice tip de ţesut şi organ din corp. La fiecare diviziune a unei celule-mamă, apar celule fiice cu capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă stem sau de a se dezvolta în celule cu funcţii specializate, cum ar fi celulele musculare, nervoase sau celulele sangvine.

Cum putem obţine celule stem? Celule stem sunt de două tipuri: celule stem embrionare şi celule stem adulte. Ambele tipuri au capacitatea de a se diferenţia în celule specifice corpului uman.

Celule stem sunt totipotente atunci când din ele se poate forma un embrion.

Celulele stem embrionare sunt obţinute din embrionul uman cu o vârstă de 4 – 5 zile. De cele mai multe ori aceste celule sunt extrase din embrionul creat prin fertilizare in vitro, înainte de a fi implantat în uter. Celule stem embrionare sunt obţinute în stadiul incipient al unui embrion uman. Recolatarea acestor celule din embrionul uman naşte numeroase controverse de ordin moral şi religios. Deoarece embrionul este distrus după recoltarea celulelor stem, oponenţii acestei proceduri spun că recoltarea celulelor stem în faza embrionară este echivalentă cu uciderea unei potenţiale fiinţe umane.

Celulele stem adulte există în organismul uman după dezvoltarea embrionară şi se găsesc în diferite tipuri de ţesuturi umane. Aceste celule se găsesc în ţesuturile umane mature într-o stare incipientă. Sunt activate doar atunci când anumite ţesuturi sau organe umane sunt rănite sau bolnave.

Riscuri si efecte secundare în terapia cu celule stem Folosirea celulelor stem în terapie nu este lipsită de riscuri. În timpul procedurilor de implantare a noii celule în organismul uman pot apărea complicaţii, unele dintre ele fatale. Câteva dintre aceste riscuri sunt enumerate mai jos: incapacitatea celulelor stem de a se adapta noului organism, respingerea celulelor stem de către ţesutul sau organul bolnav, distrugerea organului, apariţia unor cancere secundare, decesul. Efectele secundare ale transplantului de celulele stem pot apărea imediat sau chiar după câteva luni. Printre reacţiile adverse se numără iritaţii ale pielii, dureri abdominale, diaree, ameţeală sau vomă.

Progresele ştiinţifice ale momentului: În prezent se pune mare accent pe cercetarea ştiinţifică din domeniul celulelor stem. Odată cu evoluţia ştiinţei biomedicale şi tehnologiei din ultimii ani, este deja posibilă folosirea celulelor stem pentru vindecarea multor boli prin aplicarea lor în medicina regenerativă (recuperare post accident vascular cerebral, regenerarea ţesuturilor sau organelor: a oaselor, cartilajelor, tendoanelor, valvelor cardiace, părti ale pielii, etc)

Perspective: Cercetătorii sunt de parere că, în timp, celulele stem vor fi folosite la generarea de organe noi, eliminând astfel riscurile transplantului de organe. Celulele stem ar putea fi folosite şi pentru a corecta anumite deficienţe ale fătului, aflat în faza de dezvoltare. Dezvoltarea metodelor de terapie genică și metodelor de proliferare si diferenţiere a celulelor stem, deschid drumul multor aplicaţii terapeutice  care se află în faza de studiu experimental. Câteva dintre aceste aplicaţii sunt reprezentate de: leucemii acute, leucemii cornice, Sindroame limfoproliferative, Sindroame mielodisplazice, Gamopatii monoclonale, Boli congenitale ale Sistemului Imunitar, Sarcom Ewing, neuroblastom, diabet zaharat, Scleroză multiplă, Distrofie musculară, Boala Alzheimer, Boala Parkinson, Boala Huntington, Poliartrită reumatoidă,

Realizările actuale: Celulele stem din sângele ombilical au fost folosite cu succes pentru vindecarea unor boli de sânge si a unor forme de cancer începand cu anul 1988. În prezent, cercetătorii lucrează la o tehnică avansată prin care celulele stem să fie recoltate fără a distruge embrionul. Terapiile cu celule stem sunt o realitate clinică a acestei ere, totuşi bolile pe care aceste terapii reuşesc să le trateze sunt relativ limitate la anumite afecţiuni specifice.

Unele organizaţii care se opun cercetărilor pe celule stem embrionare au prezentat o listă de 69 de boli ce pot fi tratate exclusiv cu ajutorul celulelor stem adulte. Cu alte cuvinte mesajul este destul de clar: celulele stem adulte sunt suficiente pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente.

 

Ciprian Dinca

Adam Freundlich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *