fbpx

„Atenție cum știe Oradea să își prețuiască eroii” spune doamna Anca Neculce

O expoziție de istorie, dar și de suflet.

 

17 Aprilie 2019

18:30

Ieri (16 Aprilie 2019), Muzeul Orașului Oradea (MoO) a organizat vernisajul expoziției stradale „General Traian Moșoiu”, sărbătorind astfel eliberarea Oradiei de sub bandele maghiare bolșevice ale lui Bela Kun, la data de 20 Aprilie 1919. Evenimentul a avut ca invitat special pe doamna Anca Neculce, nepoată a Generalului Moșoiu.

„Sâmbătă se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Oradiei. 16 Aprilie 1919, ora 03:30 dimineața, pe o ploaie repede și deasă, trupele române au început contraatacul. Totul a culminat pe 20 Aprilie, când toate naționalitățile orașului îl aclamau pe vitezul general. Hristos și-a adus mântuirea prin forțele Armatei Române”, se arată în broșura despre generalul Traian Moșoiu.

M0O a amplasat în fața statuii lui Mihai Viteazul panouri cu informații despre generalul Moșoiu, cât și informații detaliind eliberarea Oradiei.

Prezenți la acest eveniment au fost viceprimarul Florin Birta, directorul MoO, Angela Lupșea, doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, muzeograf, și actrița Anca Neculce, nepoată a generalului Moșoiu.

Viceprimarul menționează buna comuniune la care românii și maghiarii au ajuns odată cu eliberarea Oradiei.

Pentru că trebuie să înțelegem că atât atunci, cât și acum, în Oradea, atât maghiarii, cât și românii trăiesc într-o comuniune, trăiesc într-o relație foarte apropiată, așa cum trebuie să trăim într-un stat european.

 declară viceprimarul, în prag de alegeri europarlamentare.

Un moment emoționant a fost cuvântul rostit de Anca Neculce:

Mulțumesc din suflet pentru invitație, eu venind din București, un București care ar avea multe de învățat de la dumneavoastră, orădenii, și dacă mă gândesc bine și în multe alte direcții, nu numai în omagierea eroilor. Mulțumesc mult oficialităților, Primăriei, domnului Ilie Bolojan, liberal ca și Generalul când a intrat în politică. Atenție la Oradea Bucureștiule și conducerea țării, atenție cum știe Oradea să-și prețuiască istoria și să-și omagieze eroii, în acest moment, ceea ce ai făcut Cristina Pușcaș, în mijlocul acestei excepționale expoziții stradale, consideră că prin mine, dragul și bravul nostru general Moșoiu te îmbrățișează și-ți mulțumește, ca de altfel și dumneavoastră, tuturor celor prezenți.

„Ne-a legat lupta anti-comunism” a fost răspunsul Cristinei Pușcaș:

Doamna Neculce, în perioada comunistă, a fost mulți ani presecutată, iar viața doamnei Neculce nu a fost una ușoară cu toată această prigoană a perioadei comuniste.

Cristina Pușcaș a menționat în continuare faptele generalului, incluzând cartea dânsului prin care atrăgea atenția asupra pericolului comunist. Prin intrarea sa, în Oradea și mai târziu în Budapesta, Generalul a întârziat cu 25 de ani apariția comunismului.

MoO, împreună cu Primăria a oferit tuturor participanților o broșură, redactată de Cristina Liana Pușcaș, care explică în detaliu viața Generalului, inclusiv legenda înrolării acestuia în Armata Română. „Traian Moșoiu a fost un om excepțional în condițiile în care el, trăia, își iubea soldatul, își coordona în jurul acestor oameni de suflet, chiar Regina Maria are o replică exemplară vis-a-vis de modul în care Traian Moșoiu se îngrijea de hrana lor. Niciodată într-o armată nu poți să câștigi o bătălie dacă nu știi să-ți iubești subalternii, să-ții apreciezi, să-i consideri ca egali ai tăi”, a încheiat Cristina Liana Pușcaș.

Evenimentul din Piata Unirii a fost un preambul la inaugurarea oficială, din 18 Aprilie, de la ora 16:00, a expozitiei permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Corp A, etaj I (detalii, AICI).

 

Cernea Rareș

student Jurnalism anul I

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *