fbpx

Azi, 24 februarie, sărbătorim Dragobetele! Azi, băieții sărută fetele!

evenimente oradea

sursa: blog.marry.md

Azi iubim 100% românește!

 

24 Februarie 2017

08:15

Dragobetele este sărbătoarea tradițională a dragostei la români. Această zi care se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 Februarie este echivalentul american al celebrului Valentine’s Day.

Potrivit mitologiei românești, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei, dar și al iubirii. Conform legendelor populare, Dragobetele este fiul babei Dochia, un tânăr seducător care obișnuia să cucerească domnișoarele care îi ieșeau în cale.

De Dragobete, fetele și feciorii din sate, îmbrăcați în haine de sărbătoare, își dădeau întâlnire prin păduri pentru a culege primele flori ale primăverii. La ora prânzului fetele obișnuiau să fugă către sat, în timp ce băieții încercau să le prindă și să le fure câte un sărut. Dacă băiatul era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă și sărutată.

Superstiții:

  • cei care nu sărbătoresc această zi sunt pedepsiți  nu poată iubi tot anul
  • fetele care nu se întâlnesc în această zi cu o persoana de sex masculin nu vor avea parte întreg anul de iubire
  • bărbaților nu le este permis să necăjească femeile sau să se certe cu ele, în caz contrar aceștia vor avea parte de o primăvară plină de ghinion și un an greu
  • pentru ca dragostea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, iubiții trebuie neapărat  se sărute în ziua de Dragobete

 

Cristina Liana Pușcaș