fbpx

Azi s-a montat turbina Centralei pe Gaz

montare turbina centrala de gazO mișcare importantă pentru realizarea centralei pe gaz. 

 

15 Mai 2015

16:16

Astăzi, 15 Mai 2015, în curtea actualului CET, locul unde se ridică centrala pe gaz, a fost montată, pe amplasamentul final, cabina și șasiul care conțin turbina viitoarei centrale, cu o greutate de 48 tone, cu dimensiuni aproximative de 9 metri lungime, 5 metri lățime și 4,5 metri înălțime. Poziționarea a fost posibilă cu ajutorul unei macarale de 300 de tone.

Turbina este acea piesă a centralei înăuntrul căreia se arde gazul natural cu ajutorul a încă două echipamente: generatorul electric și cazanul recuperator.

Atât turbina cât și generatorul electric au fost aduse cu ajutorul transportatoarele agabaritice, livrarea efectuându-se în concordanță cu stadiul lucrărilor. Alte 20 de camioane s-au îndreptat spre Oradea, în decursul aceste săptămâni, tot cu scopul de a transporta echipamentele necesare realizării centralei.

Este de menționat faptul că livrarea acestor echipamente valorează aproape o treime din totalul contractului de lucrări pentru noua centrală.

Contractul „Implementare proiect la sursa CET Oradea” este în valoare de 242.588.752,40 lei (fără TVA), și este parte a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028”, în sumă totală de 317.387.532 Lei (77.772.000 Euro), bani care vin în procent de 50% din fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 45% de la bugetul de stat, iar 5% de la bugetul local.

În proiect sunt prevăzute:

  • demolări, demontări magazii depozite şi ateliere din CET Oradea (lucrări ce au fost încheiate)
  • realizarea unei noi surse de producere a energiei termice (centrala pe gaz în curs de ridicare)
  • reabilitarea a 17,5 km reţea de rețea de distribuție a agentului termic (campanie în derulare)

 

Ioana Mădălina Ștefănică