fbpx

Azi și mâine, Festivalul Fotografiei Chineze aduce în Oradea instantanee inedite

sursa: 123rf.com

Imagini inedite de pe meleaguri îndepărtate.

 

07 Octombrie 2019

09:00

 

Asociația Internațională „Euro Foto Art” Oradea organizează în parteneriat cu China Photo Network Online din Zhuhai (China) și Organizațiile Partenere ale Asociației din România, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe a României și Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, Festivalul Fotografiei Chineze în România.

Această a VII-a ediție a Festivalului este dedicată Aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-chineze, respectiv Zilei Naționale a Chinei. Cuprinde 15 expoziții alcătuite din creațiile artiștilor fotografi din China, din care o expoziție a doi artiști fotografi din România, intitulată „Impresii din China”.

În acest context în Oradea vor fi vernisate două expoziții alcătuite din lucrările artiștilor fotografi din China. Prima expoziție alcătuită din cele 100 de lucrări ale membrilor China Photo Network Online din Zhuhai va fi instalată pe simezele Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România. Cu această ocazie vor fi expuse lucrările artiștilor fotografi MA Kang, CHEN Weilu, WU Yi și ZHU Qing. Vernisajul expoziției avea loc Luni 07 octombrie 2019, la ora 18:00, în prezența președintelui Asociației Internaționale „Euro Foto Art” Ștefan Tóth AFIAP și a consilierului Sorin Tabacu.

În cadrul vernisajului va participa și va lua cuvântul artistul fotograf Weilu Chen, care va fi insoțit de artiști fotografi din China Dan Chen, Ruisheng Zhu, Hui Zhang, Yanming Zhu. La eveniment au fost invitați să participe și demnitarii locali și județeni din Bihor. Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Expoziția artiștilor fotografi chinezi organizat în parteneriat cu Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 08 Noiembrie 2019.

O altă expoziție din China va fi instalată pe simezele sălilor de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” ale Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural. Expoziția artistului fotograf Ming YI intitulată „Împarte și moștenește” va fi vernisată Marți, 08 octombrie 2019, la ora 11:00 în prezența artiștilor fotografi din România și China, ea urmând să rămână până în data de 07 Noiembrie.

În cadrul ambelor vernisaje momente muzicale vor fi oferite de artiștii formației „Duo Varadiensis” din Oradea, Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă) după aranjamente pentru violă solo a artistului Thurzó Sándor József, care vor interpreta mai multe piese din repertoriul muzicii clasice chinezești.

Delegația de artiști fotografi din China au vizitat și fotografiat mai multe obiective turistice din municipiul Oradea și
județul Bihor: Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural, Mănăstirea Sfântei Cruci, Biserica cu Lună, Catedrala
Greco-Catolică „Sfântu Nicolae” , Bazilica Romano – Catolică, sinagogile: Zion, Ortodoxă, Aachvas Rein – Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. De asemenea ei au efectuat mai multe deplasări de creație în stațiunea balneară Băile Felix, Peștera Urșilor din Chișcău, respectiv vor fotografia Marți Valea Ierului.

Organizarea ediției a VII-a Festivalului Fotografiei Chinezești în România a fost posibilă datorită sprijinului financiar primit din partea Consiliul județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, China Photo Network Online Zhuhai (China), Asociației Intrnaționale „Euro Foto Art” respectiv din partea unor persoane iubitoare de fotografie cu suflet foarte mare din România și China.