fbpx

Beneficiile sterilizarii animalelor

catelA ne steriliza sau nu animalul de companie? Aceasta este una din întrebările pe care și le adresează o mare parte din proprietarii de animale.

 

24 Aprilie 2013

12:03

Sterilizarea sau castrarea este o intervenţie chirurgicală care aduce numai beneficii animalului nostru și care are implicaţii pozitive asupra vieţii noastre și implicit a companionului.

În cele de mai jos discutăm despre câteva dintre beneficiile pe care sterilizarea, în funcție de sex, le aduce animalului vostru drag.

În cazul femelelor sterilizarea reduce riscul apariţiei cancerului mamar, exclude dezvoltarea cancerului ovarian sau uterin şi totodată elimină posibilitatea apariției infecţiilor uterine. Astfel, dispărând perioadele de călduri, veţi avea mai puţine probleme cu îngrijirea femelelor. În cazul proprietarilor de pisici, aceștia vor fi și mai fericiți deoarece nu vor mai avea parte de acele „vocalize” stridente specifice perioadelor de călduri.

Vorbind despre masculi, castrarea diminuează riscul apariţiei problemelor de prostată, a herniilor şi a cancerului testicular. Un mascul castrat va fi un companion mai bun, mai puţin agresiv cu alte animale şi nu veţi mai avea probleme în ceea ce priveşte marcarea teritorului cu urină. În cazul motanilor, „duelurile” cu alţi pretendeţi vor înceta si nu vor mai veni acasa bătuţi sau răniţi.

Printre „miturile” castrării se numără faptul ca animalul va lua în greutate. Acest lucru nu se va întâmpla dacă îi veți asigura o alimentaţie corespunzătoare, nu foarte diferită de cea de dinaintea operației.

Pentru femelele ţinute şi pentru montă, în momentul în care acestea ajung la vârsta la care gestaţia nu mai este recomandată, sterilizarea este o intervenţie care ar putea adăuga câţiva ani în plus vieţii animalului.

Și nu în ultimul rând castrarea este recomandată tuturor stăpânilor de necuvântătoare, care nu doresc pui de la patrupedul lor, în detrimentul efectuării tratamentelor hormonale.

În Oșorhei, de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferetele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei