fbpx

Caile generale de transmitere a virusurilor

VirusFaptul că ne îmbolnăvim sau că zilnic suntem predispuși unui număr mare de boli nu este o necunoscută, important este să aflăm cum ne putem proteja de principalele căi de infestare cu diferite virusuri.

 

24 Martie 2013

08:24

Cel mai frecvent transmiterea directă se face pe cale respiratorie, digestivă, prin  secreții (salivă, contact sexual) și pe cale  hematogenă.

Virusurile cu tropism respirator se transmit mai ales prin intermediul aerosolilor. Cele mai rezprezentative astfel de virusuri sunt reprezentate de Virusurile gripale şi paragripale, Virusul Sinciţial Respirator, Virusul urlian, Virusurile Coxsackie, Virusul Epstein–Barr, Virusul Varicella-Zoster6.

Virusul hepatitei A (al hepatitei epidemice) este principalul virus transmis pe cale digestivă; transmiterea se face prin intermediul alimentelor contaminate, a mâinilor și obiectelor contaminate.

Sărutul este calea cea mai frecventă de transmitere a Virusul Epstein- Barr care este agentul etiologic al mononucleozei infecţioase, conoscută sub denumirea de „boala sărutului”. Prin intermediul salivei se pot transmite mai multe virusuri cum ar fi:  Virusul urlian , Virusurile Hepes Simplex 1, Virus rabic. Virusul rabic se concentrează în saliva animalului infectat şi va fi inoculat altui animal sau omului la nivelul plăgii produse prin muşcătură.

Contactul sexual neprotejat poate fi reponsabil de transmiterea unei categorii largi de virusuri, cum ar fi: Virusurile hepatitelor B, C, D, virusul HIV, Virusurile Papilloma, Virusurile Herpes Simplex tip 2 şi uneori de tip1).

Calea hematogenă de transmitere se referă la o largă categorie de manopere efectuate în scop terapeutic și/sau diagnostic, cum ar fi: manoperele sângerânde, transfuziile şi transplantul de organe. Transferul transplacentar (de la mamă la făt) este o cale de tranmisie care nu trebuie neglijată.

O sursă importantă a  infecțiilor virale transmise hematogen, este reprezentată de manoperele invazive medicale (intervenții chirurgicale, injecţii, dializă, cateterisme, endoscopii). O atenție deosebită se acordă manoperelor stomatologice ca sursă majoră de transmitere a infecțiilor cu virusurile hepatitelor B, C, D , cu virusul HIV, Cytomegalovirus).

Nu trebuie uitate nici micile manopere invazive non-medicale care reprezintă o sursă potențială de transmitere pentru aceleași virusuri. Sterilizarea în condiții mai mult sau mai puțin corecte a instrumentarului utilizat pentru efectuarea de  tatuaje, piercinguri, manichiură, pedichiură, găurirea lobului urechi,  reprezintă un risc real pentru cei care aleg să se supună unor astfel de manopere fără a avea referințe certe.

 

 

Diana Pelea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *