fbpx

Cancerul ovarian. Ce trebuie sa stie orice femeie. Preventie. Diagnostic

cancer ovarianCancerul ovarian este una din luptele cu care multe femei la nivel mondial trebuie să le ducă. Cu toate acestea, precum orice boală, el poate fi prevenit. Învață cum.

 

15 Mai 2013

14:28

În tratarea unei boli totul pornește de la conștientizarea ei, acceptarea și deschiderea bolnavului către diversele metode de diagnosticare și tratament. Cu toții știm că într-o primă fază trebuie efecutate anumite teste care să ne ducă către un tratament adecvat și implicit aducător de rezultate.

În cazul cancerului ovarian sunt foarte importanți markerii tumorali. Aceștia sunt substanțe care se găsesc de obicei în cantități mari în organismul bolnavilor de cancer. Pentru cancerul ovarian, markerul unanim recunoscut este CA-125. Deoarece acest marker poate să fie exprimat într-o cantitate mai mare și în inflamații ale ovarului sau endometrului, cercetatorii au găsit o soluție inovativă pentru diagnosticul diferențial al unei tumori maligne.

Prin testarea simultană a doi marker tumorali cu specificitate înaltă pentru ovar, se poate calcula riscul unei femei de a avea o tumoră ovarian malignă, chiar și în absența unei modificări semnificative a markerului CA-125. Acest nou concept are ca beneficiu major, identificarea timpurie a cancerelor ovariene la femei cu risc genetic crescut, chiar în absența modificărilor markerului CA-125.

ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este un test pentru diagnosticul cancerului ovarian și a fost aprobat în anul 2011 de către FDA (U.S. Food and Drug Administration). Această metodă permite identificarea femeilor cu risc crescut de neoplasm ovarian în cazul prezenței unei mase tumorale pelvine de origine necunoscută.

Algoritmul se bazează pe determinarea concentrației serice a doi  markeri tumorali CA 125 (marker consacrat) si HE4  (un marker tumoral nou) cu ajutorul analizorului Architect I 1000 (Abbott/ SUA) și permite evaluarea riscului (scăzut sau crescut) pentru cancer epitelial ovarian, interpretarea fiind diferită în functie de statusul  de pre- sau  postmenopauză.

Antigenul tumoral CA125 este considerat „standardul de aur” în ceea ce privește diagnosticul cancerului de ovar. A fost evidențiat pentru prima dată în 1983. În prezența unei mase tumorale pelvine poate face distincția între un proces benign și o afecțiune malignă. Are o utilitate scăzută pentru depistarea precoce a cancerului ovarian, deoarece sensibilitatea țestului este doar de 50% pentru stadiul I de boală, respectiv  de 90% pentru stadiul II.

Noul marker tumoral reprezentat de proteina epididimală umană 4 (HE4) se exprimă în cantități reduse la nivelul epiteliului normal din anumite țesuturi: tract reproductiv (inclusiv ovar), căi respiratorii superioare și pancreas. Prezintă o sensibilitate crescută în stadiul I de boală. Expresia sa devine semnificativ crescută la nivelul unor linii celulare provenite din tumori de ovar, plăman, colon și san. Dacă se iau în considerare toate stadiile bolii, utilizarea combinată a antigenuluiCA-125 cu HE4 furnizează sensibilitatea cea mai mare în identificarea afecțiunii maligne ovariene.

Ca urmare, specialiştii au acum o modalitate modernă de a investiga femeile prin teste imunologice performante, pentru diagnosticul diferenţial de fineţe, pentru prognosticul cancerului ovarian la femei în aparentă stare de sănătate, dar cu risc genetic, precum şi  după terapia specifică a cancerului confirmat.

 

Vlad Hotnoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *