fbpx

Capodopere ale picturii flamande și olandeze, expuse în Muzeul Țării Crișurilor

Arta internațională, printre orădeni.

 

02 Decembrie 2019

10:00

 

Muzeul Țării Crișurilor ne invită la o nouă expoziție de excepție, prin care pune în valoare un concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, să ofere şansa iubitorilor de artă, din Oradea și Bihor, de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal.

Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL. Expoziţia „Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor” va fi vernisată Miercuri, 04 Decembrie, începând cu ora 17:30, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor, de pe Strada Armatei Române nr. 1/A.

Este prima realizare de acest fel din România, când un muzeu îşi transferă, temporar, o parte din patrimoniu unui alt muzeu din ţară. Ideea a fost agreată de conducerea muzeului sibian şi face astfel posibilă ca o bună parte din populaţia acestei zone, care nu are posibilitatea să viziteze Muzeul Brukenthal, să poată admira celebrele lucrări recunoscute în toată lumea.

Aurel Chiriac, directorul MȚC

Expoziţia oferă opt capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal. Tablourile sunt opera unor artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668).

Samuel von Brukenthal a fost singurul guvernator de origine săsească al Transilvaniei (1777-1787) şi, totodată, unul dintre puţinii guvernatori din vremea Mariei Theresia pe care succesorul ei, Iosif II, i-a păstrat în funcţie, ca urmare a serviciilor sale credincioase şi a calităţilor pe care le dovedise. La eliberarea sa din funcţia de guvernator, în semn de apreciere a meritelor sale, a primit Marea Cruce a Ordinului „Sf. Ştefan”. Ultima parte a vieţii a petrecut-o departe de politică, dedicându-se colecţiilor şi administrării domeniilor sale. Pentru a preveni dispersarea colecţiilor şi a averii sale, Samuel von Brukenthal a recurs la o formă de testament puţin obişnuită în epocă în Transilvania, aceea a fideicomis-ului, instituind la 3 ianuarie 1802, un moştenitor universal în persoana baronului Johann Michael Joseph von Brukenthal. Preţioasele sale colecţii urmau să intre în proprietatea Gimnaziului Evanghelic C.A. din Sibiu şi să devină accesibile publicului în anumite zile şi la anumite ore, iar pentru conservarea acestora s-a prevăzut acumularea unui capital de 36.000 florini, rezultaţi din lichidarea unei părţi din averea sa mobilă. Potrivit dorinţei testamentare, după stingerea liniei masculine a familiei, averea baronului Samuel von Brukenthal a revenit Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu.

Samuel von Brukenthal s-a stins din viață în 1803 şi, în mod excepţional, a fost înmormântat în faţa amvonului Bisericii Evanghelice din Sibiu. Muzeul Baronial Brukenthal (Baron Brukenthal’sches Museum), cum avea să se numească oficial până în 1948, a fost deschis accesului public, în data de 25 februarie 1817. La începuturi a fost
organizat ca și un muzeu privat, fiind la acea vreme primul muzeu public din Europa Centrală şi de Sud-Est. Acesta funcționează și astăzi, după 202 ani de la deschidere. Expoziţia „Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor” va fi prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal, şi de dr. Agata Chifor, muzeograf în cadrul Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, istoric de artă.

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 Ianuarie 2020.