fbpx

Care este instanţa de judecată competentă a soluţiona litigiile de muncă?

sursa foto chacha.com

sursa foto chacha.com

Informații importante pentru tine!

 

25 Octombrie 2015

16:00

Prin derogare de la prevederile Codului de procedură civilă care, ca şi regulă generală, stabileşte a fi instanţă competentă teritorial a soluţiona litigii, instanţa de judecată în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, conform articolului 269 din Legea nr. 53 din 2003 – Codul Muncii judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor judecătoreşti în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanţa competentă pentru oricare dintre reclamanţi.

Un beneficiu al legii este acela că aceste litigii sunt scutite de taxă judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.

Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă. Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile. Procedura de citare a părţilor se consideră legal îndeplinită dacă se realizează cu cel puţin 24 de ore înainte de termenul de judecată.

De asemenea, avantajos pentru angajat este şi faptul că sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.

Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.

Conform articolului 208 din Legea 62 din 2011 a dialogului social, conflictele individuale de muncă se soluţionează în primă instanţă de către tribunal.

Rezultă de aici că instanţa competentă material a soluţiona astfel de conflicte este Tribunalul, iar, coroborat cu prevederile Codului muncii stipulate mai sus, concluzionăm că instanţa competentă material şi teritorial a soluţiona litigiile de muncă este Tribunalul în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.

 

Monica Marton

Consilier juridic

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *