fbpx

Casa lui Iuliu Maniu, din Bădăcin, a fost restaurată!

sursa: Facebook/Cristian Borz

Istorie readusă la viață!

 

24 Februarie 2019

09:00

Casa Memorială „Iuliu Maniu” din localitatea Bădăcin (jud. Sălaj) primește șansa la o nouă existență, după ce, prin eforturi de ani de zile, a fost restaurată. Imobilul este monument istoric, iar demersurile pentru reabilitarea și punerea sa în valoare au fost începute acum 18 ani de preotul Cristian Borz. Acesta a insistat pentru trecerea sa în patrimoniul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, conform testamentului lăsat de Maniu. Acest lucru s-a întâmplat în luna August 2017.

Pentru că se afla într-o stare avansată de degradare, cu acoperișul și unii pereți distruși, casa trebuia supusă unor intervenții de reabilitare costisitoare. Astfel, în Februarie 2015, pr. Cristian Dorz a declanșat o campanie, numită „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. Popularizată în mass-media, campania a reușit să sensibilizeze mai multe sute de persoane, care au donat sume de bani variate.

Într-o primă etapă s-a reușit strângerea sumei de 75.000 de Euro, bani din care s-au realizat lucrări de subzidire și consolidare a fundației, lucrări de consolidare a  pereților și refacerea aproape în întregime a acoperișului. Ulterior s-a trecut la refacerea interioarelor, a ferestrelor și ușilor, iar instalația electrică a fost complet înlocuită. În încăperi au fost montate corpuri de iluminat de epocă.

Lucrările vor continua, necesarul financiar total al proiectului ridicându-se la circa 227.000 Euro, din care s-au strâns circa 177.000 Euro. Informații despre modul cum puteți dona sau participa la activități de voluntariat găsiți AICI. Iuliu Maniu a fost unul dintre liderii politici marcanți ai României în perioada interbelică, șef al Partidului Național Țărănesc și prim-ministru. A fost închis de comuniști în Penitenciarul din Sighet, unde a și murit pe 05 Februarie 1953.

Adrian Pop

sursa: Facebook/Cristian Borz