fbpx

Cat de sanatoasa e ciocolata pentru animale?!

pisica de ciocolataCui nu-i place ciocolata?! Cu toții știm cât de bună e și ce plăcere e să savurezi câte o bucată din când în când. Dar oare e la fel de sănătoasă și pentru animalele noastre?

 

05 Iunie 2013

12:19

Teobromina, component din ciocolată, poate da mari bătai de cap animaluţelor noastre dragi. Atât câinii, pisicile cât şi hamsterii, cobaii sau papagalii, pot să se intoxice grav în cazul consumului de ciocolată.

Animalele nu pot să metabolizeze această substanţă, iar în cazul ingerării de ciocolată simptomele pot fi variate. În cazul cantităţilor reduse de ciocolată poate să apară diareea, discomfortul abdominal, voma, apatia, bradicardia sau tahicardia. Pe măsură ce cantitatea este mai mare apar crizele epileptiforme, infarctul miocardic, hemoragii interne sau chiar moartea.

Cantitatea de ciocolată care poate fi letală pentru un animal depinde de talia, greutatea şi vârsta animalului, dar orice cantitate, oricât ar fi ea de mică este toxică pentru companionul tău.

Câinii sunt mai predispuşi unor astfel de intoxicaţii decât pisicile, deoarece ele nu au o afinitate prea mare pentru alimentele care sunt dulci la gust.

Pentru a prevenii aceste probleme sunt nişte măsuri simple pe care le puteţi lua acasă:

  • NU oferiţi niciodată ciocolată prietenului necuvântător, oricât ar fi el de pofticios, iar în cazul doriţi să îi daţi o recompensă alegeţi alimente care nu îi sunt dăunătoare
  • Nu lăsaţi la îndemâna lor ciocolata, pot să o fure în momentele de neatenţie
  • În cazul în care lăsaţi animalul în grija cuiva, sau aveţi musafiri, informaţi-i asupra riscului la care vă supune animalul în cazul în care îl lasă să mănânce ciocolată

Dacă suspectaţi că a consumat o cantitate de cacao care poate fi periculoasă pentru patruped, cereţi cât de repede ajutorul unui medic veterinar. Pe măsură ce trece timpul, teobromină se metabolizează şi simptomele se agravează. Nu uitaţi că nu tot ce este bun și delicios pentru noi este bun şi pentru animalul nostru.

În Oșorhei, de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferitele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei