fbpx

Centrala pe gaz va fi testată la mijlocul lui Noiembrie 2015!

turnare fundatie centrala gazNe apropiem cu pași mărunți de ziua în care locuințele orădene vor fi încălzite cu gaz. 

 

28 Septembrie 2015

17:15

Într-o conferință de presă pe care Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, a susținut-o astăzi, 28 Septembrie 2015, a declarat că mjlocul lui Noiembrie 2015 este momentul cel mare al testării noii centrale pe gaz:

Momentan, se lucrează la branșarea noii centrale pe gaz la rețeaua Transgaz, urmând ca lucrările să fie finalizate în prima jumătate a lunii Noiembrie, după care în jurul datei de 15 Noiembrie să putem testa noua centrală pe gaz.

Cu toate acestea, încălzirea caselor orădene, până în Februarie 2016, se va face pe cărbune, combustibil pentru care al nostru Consiliu Local a declarat că garantează plățile.

Lucrările pentru centrala care va înlocui actualul CET se doresc a fi încheiate până la sfârșitul anului în curs, pentru a evita cheltuielile suplimentare, deși primarul estimează că cel mai sigur se vor finaliza în Februarie 2016:

Pe șantierul actualei centrale lucrează zilnic 200 – 250 de oameni. Conform contractului de execuție, lucrările trebuie să fie finalizate până în luna Februarie 2016. 

De asemenea, negocierile cu furnizorii de gaz au început, iar discuțiile vor fi purtate de Termoficare S.A. Cele două companii care pot livra gazul necesar sunt Romgaz și Petrom.

Conform celor transmise de Ilie Bolojan, în perioada următoare se vor semna contractele de execuție a înnoirii sistemului de termoficare – etapa a II-a, deși plata va fi făcută abia anul viitor.

Avantajul noului Program european 2014 – 2020 este că permite executarea lucrărilor înainte de semnarea contractelor de finanțare.

Vestea și mai bună este că pierderile pe rețea au fost diminuate, după implementarea primei etape de modernizare a rețelei de distribuție a agentului termic:

Dacă anul trecut aveam pierderi de 250 mc de apă/oră/an, după investițiile făcute prin reabilitarea rețelelor de termoficare am reușit să reducem aceste pierderi la 105 mc de apă/ oră/an.

Ciprian Costa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *