fbpx

Ceva bun pentru weekend: ciorbă de bostan

foto: Monica Marton

Idee de felul I.

 

03 August 2019

11:00

 

Ingrediente necesare:
· un bostan, dovleac de 1 kg
· o ceapă
· 2 linguri de ulei
· 300 de ml de smântână
· o roşie mare, zemoasă sau 100 ml de suc de roşii
· un ardei mic, roşu, normal sau iute, după preferinţe
· un sfert de legătură de mărar
· un praf de sare
· o sfert de linguriţă de piper alb.

Preparare:
Ciorbiţa de azi este specifică zonei Crişanei şi Banatului unde se folosesc bostanii pentru ciorbiţe sau alte mâncăruri. Bostanul este perfect pentru ciorbiţă deoarece nu se sfărâmă atât de repede ca şi dovlecelul.

Spălaţi şi curăţaţi bostanul de coajă, apoi îl scobiţi de seminţe şi îl daţi prin răzătoare. Sunt răzătoare speciale pentru bostănei sau folosiţi una cu ochiuri mari.

Tocaţi ceapa, puneţi uleiul în cratiţă, să se încingă şi adăugaţi ceapa, amestecaţi până aceasta devine sticloasă. Adăugaţi bostanul, ardeiul roşu, puneţi doi litri de apă, sarea şi lăsaţi să fiarbă 10 minute, la foc mic. Adăugaţi roşia decojită şi tăiată sau sucul de roşii, smântâna şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute.

Spălaţi şi tocaţi mărarul proaspăt şi îl puneţi în oală împreună cu piperul alb. Puteţi folosi şi mărar uscat sau câteva seminţe de mărar. Ciorbiţa este gata.

Poftă bună!

Monica Marton