fbpx

Citește aici: denumirile haioase ale unor localități din Bihor

sursa: Vasile Valcan

Zâmbind, viața e mai ușoară!

 

31 Decembrie 2017

10:00

Ești din Bihor dacă… ai auzit de Pocioveliște. În mod cert, aproape orice bihorean a auzit de satul cu numele acesta, cu precădere în cadrul unor glume sau cu referire la un loc aflat undeva într-o zonă rurală îndepărtată și izolată.

De fapt, Pocioveliște, satul ce ne face să zâmbim amuzați, se află în apropiere de Beiuș (prietenii îi zic Binș), pe Valea Nimăiești („Ni, mă! Ești?”), și are un „frate” în județul Gorj: Pociovaliștea. Între altele, așezarea este locul de naștere episcopului de Arad, Ioan Ignatie Papp.

Dar numărul localităților bihorene cu nume simpatice este mai mare și poate continua cu cei doi Vărzari – cei de Sus și cei de Jos, ambele sate făcând parte din orașul Vașcău. Dar localnicii de aici nu sunt celebri pentru vreo „varză à la Bihor”, ci pentru frumoasele cojoace realizate de meșteșugarii de acolo.

Că veni vorba de mâncare, să nu uităm că pe turiștii ce ne trec granița îi întâmpinăm cu Borș, iar la grătare mergem la Șuncuiuș. Dacă avem poftă de niscaiva legume proaspete, e probabil să găsim la Grădinari, iar dacă vrem fructe, putem opta între Livada Beiușului sau Livada de Bihor (a doua pare mai „diversificată”) ori alegem Roșia.

Ferice (sat din comuna Buntești) de cel care nu stă la Margine (Abram), căci el va putea vedea Dicănești! „Diic, ce frumoasă și dragă mi-e comuna Drăgești!”

Cum să nu fie când au formații de cântec și dans popular așa de faine, la care poți oricând să Ciulești urechile. Apropo de margini, prin județ avem sate precum Hotar (în comuna Țețchea) și Hotărel (Lunca, lângă Ștei), probabil locuri de trecere în anumite momente ale istoriei.

Ca să ajungi la Oradea te mănâncă sfinții, cu siguranță – Sîntandrei, Sântion și Sînmartin, toate suburbii ale muncipiului. Ultimul te ajută să te Păcălești (com. Drăgănești), căci sosia lui e tot un Sînmartin. De Beiuș. Dacă faci deplasarea între Beiuș și Oradea îi poți întâlni pe ambii sfinți, doar de aceea ești pe Calea Mare (com. Lăzăreni). Alți sfinți sunt în comunele Chișlaz – Sânlazăr și Șoimi – Sânicolau de Beiuș. Și să nu uităm că, pe lângă sfinți, Bihorul are și Călugări, în comuna Cărpinet.

Pentru Finiș, să ne referim și la Gheghie (com. Aușeu), Ghighișeni și Cucuceni (ambele în com. Rieni), Gruilung (com. Lăzăreni) și Dobricionești (com. Măgești). Ianoșda (com. Mădăras) vreo etimologie exactă numirilor, dar sună grozav! Mai cu moț decât acestea toate poate fi doar Moțești (Pietroasa).

Oricum s-ar numi ele, localitățile din Bihor sunt produsul a secole de cultură și tradiție, pe care localnicii se străduie acum să le păstreze pentru urmași. Numele unora ne fac să zâmbim, iar așa poate ne vom gândi și să le descoperim.

 

Adrian Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *