fbpx

Ciupercile le cam joacă feste (ne)cunoscătorilor

Atenție la ce culegeți din pădure!

 

11 Iulie 2018

13:15

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a intrat în alertă din cauza creșterii numărului de ciuperci din pădurile județului din cauza vremii ploioase.

Deși majoritatea pot diferenția ciupercile bune de cele otrăvitoare, iată că suntem rugați să acordăm o atenție și mai mare la ce culegem și implicit la ce mâncăm.

Consumul de ciuperci poate cauza apariția de simptome după o perioadă de 15 minute sau chiar 12 ore de la ingerare, în funcţie de tipul de ciupercă consumată, iar simptomele sunt grave: hipotensiune arteriala, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenta salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede; greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter (îngălbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.

Pentru a preveni intoxicațiile este recomandat să:

  • consumăm doar ciupercile care sunt conservate si ambalate în recipiente închise ermetic (ciuperci de cultură) sau ciuperci din flora spontană achiziţionate de la un vânzător care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective
  • evităm culesul ciupercilor din păduri și pășuni
  • supraveghem copiii mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă

Este important de știut că ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare, toxinele fiind foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug.

Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului,

se menționează în comunicatul DSP.

În cazul unui consum de ciuperci care ulterior vă cauzează anumite neplăceri sau stări de disconfort apelați de îndată numărul gratuit 112!

Ioana Mădălina Ștefănică