fbpx

Copiii români sunt cei mai mulțumiți de ei și de familiile lor

eleviUn studiu atipic despre viața copiilor a fost dat publicității, iar coordonatorul pe România este un profesor universitar orădean.

 

16 Februarie 2016

16:43

Ce o fi în mintea copiilor? Cum percep ei realitatea? Sunt ei interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor? Categoric da! Asta rezultă din cel mai recent studiu publicat recent de Fundația Jacobs, Children’s Worlds (Lumile Copiilor).

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 17.000 de copii de 8 ani, provenind din 16 țări de pe 4 continente. Printre aceste țări, și România.

Ce arată studiul? În primul rând, fetele sunt la fel de fericite ca baieții. Dar, femei fiind, sunt mai analitice și au încă de pe acum anumite nemulțumiri sociale. Fie legate de locurile de joacă, fie de colegii de școală. Asta în ciuda faptului că se simt foarte bine la școală, spre deosebire de băieți.

În schimb, și unii și alții, sunt cei mai fericiți dintre toți cei intervievați. Prichindeii români de 8 ani s-au declarat cei mai încântați de propria lor persoană și de familiile lor, spre deosebire de celelalte naționalități participante la studiu. Mai putem trage concluzia că fericirea nu ține de tehnologie, atâta timp cât 15% dintre ei nu au calculator, iar 24% nu au acces la internet.

48% din totalul copiilor au recunoscut că au fost loviți de alți elevi în timpul școlii, iar 41% că sunt excluși din jocurile colegilor. Cei mai egoiști colegi par să îi aibă elevii români, pentru că, în cazul lor, procentul copiilor neincluși în activitățile celorlați este cel mai mare.

Chiar și banii familiei îi înteresează pe micuții de 8 ani. Dacă la nivel mondial o treime dintre ei au declarat că se îngrijorează adesea ori întotdeauna de starea financiară a familiei, în România este vorba de 42 de procente din cei intervievați. Totuși, aproape toți se declară mulțumiți de lucrurile pe care le au.

În România, studiul Children’s Worlds a fost coordonat de profesorul Sergiu Bălțătescu de la Universitatea din Oradea. Cercetările pe acest segment de vârstă sunt extrem de rare.

 

Laura Luțai