fbpx

Credit de 30 milioane lei, pentru achitarea în avans a gazului pentru CET!

Cet apa calda fumCa să avem cu ce ne încălzi! 

 

23 Noiembrie 2016

14:03

Societatea de Termoficare Oradea (STO) anunță că dorește să ia un credit de 30 de milioane de lei pentru achitarea, în avans, a consumului de gaz necesar noii centrale. Banii vor fi restituiți în maxim 12 luni, către Raiffeisen Bank, deoarece, aceasta din urmă, a avut condițiile de creditare cele mai avantajoase, cu cel mai mic cost, rata dobânzii de 0,79%, iar comisionul de acordare de 0,8%.

În vederea accesării acestuia (creditului), Termoficare Oradea a realizat o procedură de achiziţie cu publicare pe site. Şase bănci şi-au exprimat intenţia de a credita societatea, în final fiind selectată oferta băncii Raiffeisen. 

Societatea de Termoficare justifică nevoia accesării creditului deoarece:

  1. Plata gazului natural se face în avans, iar STO nu a avut posibilitatea de a asigura furnizorul, prin bani lichizi sau scrisoare de garanție bancară, că va putea achita contravaloarea gazelor naturale pentru următoarele 3 luni consecutive, perioadă cu un consum ridicat, vorbim de circa 86 milioane lei.
  2. Decalajul dintre  producerea energiei termice şi încasarea contravalorii. Plata facturilor se face, în medie, în 62 de zile de la emitere.
  3. Diferența dintre producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice şi încasarea bonusului de cogenerare. Transelectrica SA face plătițle în termen 30 de zile de la închiderea lunii, astfel se creează un decalaj de minim 55 de zile între achitarea gazului natural şi încasarea bonusului de cogenerare.

Însă înainte de accesarea creditului, și Consiliul Local Oradea mai trebuie să își dea aprobarea în ședința de azi, 23 Noiembrie 2016.

Având în vedere nevoia de finanţare, municipiul Oradea a făcut anterior demersuri pentru a primi bani din fondul de rezervă al guvernului, însă până la apariţia hotărârii de guvern, s-a luat decizia accesării unui credit.

 

Ioana Mădălina Ștefănică