fbpx

Crisul Repede si-a iesit „din pepeni”

pozaNumărul mare de precipitații căzute în ultimele zile au determinat inundarea promenadei de la Banc Post până la Centrul de Calcul.

 

06 Aprilie 2013

17:37

Debitul Crișului Repede a crescut astăzi cu 200 mc/s, fapt ce a determinat golirea acumulării de apă de la Tileagd. În consecință promenada de pe malul apei este la ora actuală impracticabilă pe tronsonul Pod Ferdinand – Pod Centrul de calcul şi afectată pe tronsonul Pod Central de Calcul – Pod Decebal.

Chiar dacă promenada este inundată acest lucru un afectează digul de protecţie. Până când apele un se retrag sfătuim populaţia să evite plimbările pe malul Crişului Repede

a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A Crişuri.

Și tot din cauza revărsărilor de pe Valea Topa, drumul comunal DC 196, care leagă localitatea Topa de Sus şi Corbeşti, a devenit pe anumite porţiuni impracticabil. Doar în ultimele zile nu mai puțin de 10 localități bihorene au fost afectate de ploile abundente atât de mult încât a fost necesară ridicarea de baraje: în localităţile Balc, Sâniob, Ciuleşti, Spinuş-Gurbeşti, Cenalos, Diosig, Cherechiu, Otomani, Săcuieni şi valea Viţeilor s-au efectuat batardouri din dulapi de lemn etanşate cu saci de pământ şi s-a supraînălţat digul cu saci de nisip. În total a fost nevoie de 715 saci cu pământ sau nisip.

Între 01 – 05 Aprilie a.c. au fost atinse cotele de apărare la 12 staţii hidrometrice. Astfel, cotele de atenţie au fost depăşite pe cursurile de apă: Crişul Alb, Crişul Negru, Barcău, Valea Topa, Valea Holod, Bistra, Valea Fâneţelor, Valea Chijic, Valea Tăşad , Valea Seacă, Valea Râturi; Valea Cârpeştii Mici, Valea Danţa şi pe Canalul Colector.

În ceea ce privește prognozele hidrologice acestea indică că, în următoarele 24 de ore, pe râul Crişul Negru se vor mai înregistra cote depăşite în localităţile Tinca (BH), Talpoş (BH) şi Zerind (AR). Pe râul Barcău rămân sub supraveghere localităţile Marca (SJ), Balc (BH) şi Marghita(BH), iar pe Crişul Alb localitatea Chişineu Criş (AR).