fbpx

Culturile verzi sunt verificate de APIA

Green Check Mark SymbolBeneficiarii Măsurii 214 Pachetul 4  Culturi verzi vor fi verificaţi de către APIA Bihor.

 

05 Februarie 2013

11:49

Între 15 Februarie – 31 Martie 2013 angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor vor derula o campanie de verificare a beneficiarilor Măsurii 214 – Plăţi de agro-mediu, Pachetul 4  Culturi verzi, cuprinsă în Axa 2 din P.N.D.R. 2007-2013. În intervalul anterior menţionat reprezentanţii APIA vor fectua controlul în teren pentru a verifica starea de vegetaţie a culturilor verzi şi activităţile de încorporare a biomasei în sol.

Scopul acestor verificări este asigurarea protecţiei apei şi a solului în condiţiile în care eroziunea solului, în special eroziunea solului prin apă, este un fenomen larg răspândit în România, fenomen a cărui manifestare pe termen lung, reduce viabilitatea fermelor şi aduce daune mediului înconjurător.

Riscul de eroziune este crescut şi de faptul că multe terenuri sunt lăsate descoperite pe timpul iernii, de aceea una dintre cele mai simple măsuri de conservare a solului este încurajarea utilizarii aşa numitelor culturi verzi. Acestea sunt semănate imediat după recoltare şi protejează solul pe timpul iernii asigurând acoperirea acestuia cu vegetaţie.

Semănarea culturilor verzi trebuie realizată în perioada 01 August – 30 Septembrie 2013. Plantele ce pot fi utilizate ca şi culturi verzi sunt: mazărea, măzărichea, rapiţa, muştarul, lupinul, sulfina. Doar fertilizanţii organici pot fi utilizaţi înaintea înfiinţării culturilor verzi. Utilizarea fertilizanţilor chimici  pentru culturile verzi este interzisă. Biomasa formată trebuie să fie încorporată în sol în perioada 15 Februarie – 31 Martie 2013.

În cazul în care fermierul nu poate să încorporeze în sol biomasa formată în perioada 15 februarie – 31 martie, datorită condiţiilor climatice nefavorabile (zăpadă sau băltirea apei), acesta are obligaţia de a notifica APIA cu privire la acest aspect până cel târziu la data de 31 martie şi de a  încorpora biomasa formată imediat ce condiţiile climatice îi vor permite, dar nu mai târziu de data de 15 aprilie.

a declarat Florian Pavel, directorul executiv APIA Bihor.