fbpx

De azi, am intrat în Postul Sfintelor Paști 2018!

Biserica Ortodoxa Centrul Civic Oradea

foto: Ovidiu Selegean

O perioadă de eliberare și iertare.

 

19 Februarie 2018

08:17

Începând de azi, 19 Februarie 2018, intrăm în Postul Sfintelor Paști. Este cel mai greu și cel mai lung dintre posturile de peste an și se va încheia abia în 08 Aprilie.

Sunt șapte săptămâni în care creștinii sunt invitați să ducă o viață spirituală cumpătată, în curățenie sufletească, acompaniată de „privațiuni” culinare. În aceste zile, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn. Există și excepții, în acest an, dezlegare la peşte este în 25 Martie (duminica), când se sărbătorește Bunavestire și în 01 Aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim), de Florii.

Potrivit cercetătorilor, postul are o sumedenie de beneficii nu doar sufletești, ci și pentru trup. Astfel, în urma unui studiu s-a constat că abținerea de la mâncare timp de doar două zile poate reface sistemul imunitar. Studiul a mai descoperit și faptul că postul reduce nivelul de enzime PKA, un efect despre care se știe că sporește longevitatea.

Însă, dincolo de toate aceste „abstinențe”, cel mai important lucru este să ne îngrijim de sufletul nostru. De legătura noastră cu Divinitatea și de relația cu oamenii, să mai tăiem din orgolii, răutăți, invidii… și nu doar pentru că „ne vede Doamne – Doamne”, ci pentru că sunt stări, emoții și gânduri care ne fac rău fără să mai luăm în calcul cele promise de Sus!

Ciprian Costa