fbpx

De azi: expoziția „Faust: Vanity and Despair”, în Muzeul Orașului Oradea

Goethe… pe pânză.

 

06 Septembrie 2019

09:30

 

Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Teatrul „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Regina Maria Oradea, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, ne invită la vernisajul expoziţiei personală de pictură „Faust: Vanity and Despair”, a artistului Alexandru Cînean.

Curatorii expoziției sunt prof.univ.dr.d.h.c. Jan de Maere, dr. Diana Iancu, dr. Alexandru Chituță.

Evenimentul va avea loc Vineri, 06 septembrie ora 16:00 în Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Palatul Princiar, corp B, etaj 1, sala 13.

Motivul principal al lucrărilor este inspirat de o capodoperă a dramaturgiei universale: tragedia Faust de Johann Wolfgang von Goethe. Ocazia a constituit-o spectacolele cu această piesă în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu. Proiectul, extrem de laborios, a presupus mai întâi executarea unei serii de 20 de studii pregătitoare, transpuse apoi pe un format dublu, de 120 x 120 cm.

Compozițiile sunt concepute ca o serie de interogații despre sufletul omenesc și condiția actorului, care se concentrează pe emoțiile umane provocate de dorință și plăcere, de goana după faimă și măreție, surprinse într-o manieră ambivalentă, ca urmare a confruntării actorilor cu rolurile și cu propria lor imagine, dar și despre moarte și mântuire. Dar nu numai actorii, ci și regizorul, pictorul, privitorul, oricare ar fi el, se pot recunoaște pe sine în acest
demers.