fbpx

De ce depinde sanatatea umana?!

corp femeieStilul actual de viață nu este unul tocmai unul sănătos și care să aibă repercusiuni pozitive asupra sănătății noastre.

 

25 Mai 2013

14:06

Mulți dintre adulți își desfășoară activitatea în medii care le afectează sănătatea fizică. Nu puțini sunt cei care acuză dureri de spate, mâini, picioare, din cauza poziției corporale la locul de muncă.

Deseori ignorăm avertismentele pe care organismul ni le dă și ajungem în situația în care nu știm încotro să o luăm. În aceste momente dar și înainte ca simptomele să devină acute este indicat să cerem sfatul unui specialist care să ne poată îndruma și ajuta.

Pentru început vorbim despre kinesiologie. Un termen modern care are în zilele noastre o triplă circulaţie ca înţeles:

  • ca ştiinţă = stiința mișcării
  • ca disciplină = kinesilogie medicală
  • ca profesie= Kinetoterapie

Pornind de la una din definiţiile kinesiologiei, sau particular ale kinesiologiei medicale (evident există o serie de specializări care se preocupă de kinetologia nemedicală studiind aspectele motricităţii umane fără relaţia cu boala și kinetoterapia) vom afla că „studiază structurile şi mecanismele neuromusculare şi articulare care asigură omului activități motrice normale, înregistrând, analizând şi corectând mecanismele deficitar – disfuncţionale.

Stricto sensum, kinesiologia are în studiu aparatul locomotor sau mai corect neuro-mio-artro-kinetic.

Este cea mai reprezentativă şi complexă specialitate care abordează  postura, anakinezia – în special  activitatea fizică (anakinezia dar și mişcarea) atât la indivizii sănătoşi (cu rol de prevenție primară), dar mai ales în cazul celor cu  infirmităţi, incapacităţi şi handicapuri (ca tratament de recuperare, reabilitare).

  • Kinesiologia şi-a dezvoltat o serie de abordări interdisciplinare ce privesc mişcarea. Acestea sunt:
  • Mişcarea şi ştiinţele biologice
  • Mişcarea şi coordonarea – echilibru
  • Mişcarea ca element de legătură în dualism (cartezian) „corp” şi „minte ”
  • Mişcarea şi medicina
  • Mişcarea în contextul societăţii şi culturii
  • Mişcarea şi robotica, etc

Astăzi se acordă o tot mai largă importanţă studierii aprofundate a fiziologiei exerciţiilor terapeutice, abordării problemelor de biochimie ale mişcării biomecanice corecte, componentelor neurofiziologice, conceptului unităţii fizice şi psihice în baza căruia se realizează programele de kinetoterapie, terapie ocupaţională, activităţi fizice adaptate, dar și preocupărilor constante pentru stilul de viaţă și realizarea exercițiilor fizice, de fitness, într-un cadru cât mai adevat, cu precădere în cadrul factorilor naturali (aer, apă, soare).

Din cele de mai sus se poate deduce cu uşurinţă multitudinea de activităţi care au la bază ca element esenţial „mişcarea” și pot fi practicate de fiecare. Această punere în funcțiune a noastră, mai ales din punct de vedere fizic, trebuie să aibă loc din momentul concepției până la ultimele respirații și bătăi de inimă, în natură, în aer liber.

Empirismul şi diletantismul/conservatorismul, încă persistă din păcate, în practicarea acestor exerciții. Începe să dispară, sau mai bine zis este pe cale să dispară, odată cu organizarea cursurilor de formare profesională de către centrele profesionale de perfecţionare, cu cadre foarte bine pregătite.

Știind că în lumea modernă orice activitate poate beneficia de pregătirea corectă şi mai ales eficientă, treptat acest rol de educare şi pregătire practică a fost preluat în special de kinetologie ca „ştiinţă a mişcării” şi dus la îndeplinire de kinetoterapeuţi. Ei nu sunt altceva decât terapeuți  ai mișcării cu drept de practică numai după absolvirea de cursuri postuniversitare în diferite centre universitare sau prin acorduri de colaborare cu asociaţii profesionale din strainătate.

Persoanele afectate sau predispuse afecțiunilor locomotorii pot beneficia de îndrumare și tratament adecvat în Cabinetul Specializat de Kinetoterapie din Sânmartin, strada Ion Slavici, blocul D 18, apartament 12. Telefon 0723. 764.384 (între orele 11 – 12, 20 – 21), E-mail: pasztayzoltan@yahoo.com. Program consultații Luni – Vineri: 10:00 – 12:00.

 

Dr. Pásztai Zoltán  Ph.D
Conferențiar Universitar Doctor
Associate Professor Universitatea din Oradea

Comments
  1. pasztai zoltan

    Da , e bine si multumiri , sper ca vom reusii sa mobilizam persoanele doritoare de orice forma a miscarii si a terapiei prin miscare . Cu ganduri alese Zoltan Pasztai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *