fbpx

De vizitat: expoziția Transparențe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor

Poftiți la Muzeu!

 

26 Februarie 2019

13:10

Începând de Miercuri, 27 Februarie 2019, Muzeul Țării Crișurilor găzduiește o nouă expoziție temporară, cu o colecție de icoane și obiecte etnografice provenite din patrimoniul propriu.

Icoanele expuse provin din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea și sunt originare din câteva centre şi zone importante pentru acest gen de creație transilvană: Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului, Făgăraş, Iernuţeni.

„Glaja” (sticla) de manufactură, foiţa de aur, asocierile cromatice de o prestanţă impunătoare, eleganţa desenului conturilor, limpezimea organizării compoziţiilor, datarea, este adevărat, rar prezentă pe icoanele pe sticlă, sunt argumente care ne îndreptăţesc să afirmăm că marea majoritate a acestora au statut de capodoperă. Între cele mai importante și cu o largă răspândire în Bihor, sunt icoanele de la Nicula.

În cadrul expoziției mai sunt reconstituite, pentru a evidenția locul și importanța icoanei în viața comunităților creștine românești, ortodoxe și greco-catolice, un iconostas și un interior țărănesc din Bihor.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A până în data de 30 Iunie, conform programului acestuia, care poate fi consultat pe www.mtariicrisurilor.ro.

Preţul biletelor este de 8 lei şi 4 lei, cu acest bilet putându-se vizita şi celelalte expoziţii, cu excepţia vivariului şi a celor care urmează să fie organizate şi pentru care se stabileşte un preţ special, ce va fi anunţat din timp.

Adrian Pop