fbpx

De vizitat: Mănăstirea Izbuc și Izvorul Tămăduirii

călugări, cărpinet, bihor

sursa: commons.wikimedia.org

Oază de liniște sufletească, făcătoare de miracole!

 

15 August 2017

12:15

Fie că ești în căutare de alinare sufletească sau de soluții și chiar de leac pentru boli și frământări, Mănăstirea Izbuc și Izvorul Tămăduirii, cunoscute și sub numele de „Adormirea Maicii Domnului”, te așteaptă în vizită în mijlocul pădurii, la poalele munților Codru Moma. Mânăstirea e amplasată în satul Călugări, comuna Cărpinet.

Complexul monahal a fost ctitorit în 1930 de arhim. Atanasie Popescu. Conform tradiției, aici deja un locaș monahal încă din cele mai vechi timpuri și, în 1772, doi călugări de la Mănăstirea Prislop au venit pentru a reînființa viața monahală de la Călugări. În 1920, viața monahală renaște încă o dată, după perioada de liniște dintre anii 1800 – 1920. În 1947, mănăstirea a fost atacată de o bandiți, care au omorât toți călugării, cu excepția unuia care reușise să fugă în pădure. Acesta a întreținut de unul singur complexul monahal până în 1954, când i s-a alăturat Ieromonahul Ioanichie Popescu și care cu ajutorul episcopului doctor Vasile – Coman a dezvoltat complexul.

Mănăstirea este cunoscută sub denumirea Izbuc, datorită izvorului care izbucnește intermitent și proprietăților curative ale acestora. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul, s-a oprit să se spele și a început să vadă.

Nu numai izvorul este făcător de minuni, ci și icoana Maicii Domnului, copie a icoanei de la Muntele Athos. Se spune că aceasta aduce liniște și pace celor care se roagă la ea și că ajută femeile să rămână însărcinate. Alături de icoană, se găsește o raclă cu moaște la care anual, mii de pelerini în căutare de liniște sufletească și minuni vin să se închine.

 

Diana Maria Danciu

călugări, cărpinet, bihor

Izvorul Izbuc
sursa: informatii-romania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *