fbpx

Delicios: Choux à la crème fraîche vanille

foto: Monica Marton

Un desert delicios!

 

15 Iunie 2019

10:00

 

Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
 4 ouă mici
 120 grame de făină
 60 grame de unt
 75 ml lapte
 75 ml apă
 un praf de sare
Pentru cremă:
 6 galbenuşuri
 500 ml de lapte
 180 grame de zahăr
 50 grame de amidon alimentar
 o păstaie de vanilie
 200 grame de frişcă
 un praf de sare

Preparare:
Azi preparăm o reţetă pe care o făceam împreună cu mama mea, în adolescenţă. Nu am preparat-o de ceva vreme şi pofta şi-a spus cuvântul; pofta de dulce şi de aromă de vanilie, pofta de amintiri. Nu e greu de preparat, dar necesită un pic de timp şi respectarea întocmai a paşilor de gătire. Rezultatul merită tot efortul!

Puneţi la foc o cratiţă în care adăugaţi laptele, apa, untul şi sarea. Când compoziţia este aproape de punctul de fierbere, domoliţi focul şi puneţi, în ploiae, făina. Amestecaţi energic în oală, până ce dispar toate cocoloaşele, aluatul este omogen şi îl mai gătiţi câteva minute. Opriţi focul şi lăsaţi aluatul să se răcească. Între timp, porniţi cuptorul, îl setaţi la 250 de grade Celsius. În aluatul răcit, adăugaţi primul ou, mixaţi bine aluatul, apoi adăugaţi al doilea ou, mixaţi şi tot aşa până încorporaţi toate ouăle. La început compoziţia este densă, după ce aţi adăugat ultimul ou, aceasta devine cremoasă.

Pregătiţi două tăvi în care aţi pus foaie de copt. Vă recomand să puneţi pe rând, aluatul la copt. Astfel, luăm prima tavă tapetată cu foaie de copt şi începem să punem minunatele choux-uri în ea. Punem aluatul într-un poş şi cu acesta facem în tava de copt choux cu diametru de 2,5-3 cm. Le aşezăm în tavă, la distanţă unele de altele, deoarece cresc foarte mult la copt.

Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. După ce am introdus tava, reducem temperatura la 200 de grade Celsius şi coacem prăjiturelele noastre 15 minute, fără ventilaţie. Când vă avertizează cuptorul că s-a terminat timpul, setaţi cuptorul la 170 de grade Celsius, cu ventilaţie, şi mai coaceţi 15 minute minunăţiile care sunt crescute şi rumene. În tot acest timp, nu deschideţi cuptorul deloc.

Delicatesele noastre sunt gata, le scoatem din cuptor şi le punem pe un grătar să se răcorească după aşa caniculă. Luăm a doua tavă şi cu poşul formăm ultimele bucăţi de choux.

Procedăm identic la coacerea lor ca şi la prima tavă. Pentru cremă, puneţi laptele la fiert, adăugaţi miezul de la păstaia de vanilie şi apoi puneţi şi păstaia în lapte. Separaţi gălbenuşurile de albuşurile celor şase ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul şi amestecaţi compoziţia cu mixerul, până devine cremoasă. Adăugaţi amidonul şi mixaţi bine toată compoziţia. Opriţi focul de la cratiţa cu lapte şi scoateţi păstaia de vanilie. Luaţi cu un polonic din laptele cald şi adăugaţi peste crema deja formată. Mixaţi totul, apoi mai puneţi lapte, până adăugaţi treptat tot laptele. Când aţi adăugat tot laptele, turnaţi compoziţia în oala în care l-aţi încălzit şi o procesaţi pe foc mic, aproximativ 3 minute, până se îngroaşă, amestecînd constant pentru a nu se prinde de oală. Când este gata crema de vanilie, o luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească câteva ore. Vă recomand să o acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde pojghiţă. Gata, aţi terminat şi crema fiartă.

Mixaţi bine frişca şi o amestecaţi cu crema de vanilie rece. Pentru o mai bună organizare, puteţi prepara crema înainte cu o zi pentru a se răci bine. Dacă doriţi să puneţi separat crema de vanilie şi peste ea stratul de frişcă, preparaţi crema de vanilie cu doar 30 de grame de amidon deoarece cele 50 de grame de amidon o fac foarte fermă, densă dar amestecată cu frişcă iese o cremă perfectă.

Nu ne rămâne decât să umplem delicioasele choux. Cu un cuţit, tăiem capacul de la fiecare bucată de choux şi, dacă mai este cazul, îl scobim în interior. Ale mele s-au golit foarte frumos la coacere, a rămas doar coaja, exact ce aveam nevoie. Cu un poş, umplem prăjiturelele noastre cu cremă şi avem răbdare câteva ore, nu ne năpustim asupra lor, până ce nu s-au înmuiat frumos, coaja nu mai este crocantă ci moale, delicioasă. Da, ştiu, e greu! Crema de vanilie este îmbietoare iar apetisantele choux vă tot fac cu ochiul.

Poftă bună!

Monica Marton